Des que l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC) –un grup d'experts de l'OMS– va incloure el glifosat en la llista de "probables carcinògens", el març de 2015, moltes han estat les ciutats que n'han eliminat el seu ús en l'àmbit municipal. Sant Cugat va ser declarada ciutat lliure de glifosat el passat mes de gener, gràcies a una moció presentada al Ple per ICV-EUiA que va acabar esdevenint institucional.
L'ús del glifosat està molt estès a tot al món, de fet és el component principal de l'herbicida Roundup, desenvolupat per la companyia internacional Monsanto, que és el més venut del planeta. Aquest herbicida, que fa dues dècades s'anunciava com a biodegradable i segur per al medi ambient, va ser classificat per la Unió Europea l'any 2007 com a perillós per al medi ambient i tòxic per als organismes aquàtics. L'ús intensiu a tot el món d'aquest tòxic ha fet que es trobin residus en molts aliments i, fins i tot, a la llet materna.
Conegut el seu caràcter perjudicial des del punt de vista mediambiental, no ha estat retirat per alguns ajuntaments fins que l'OMS no s'ha pronunciat i ha advertit que també podia ser cancerigen pels humans. És un producte al qual estan exposats molts ciutadans, pel fet que s'usa de forma generalitzada per matar males herbes en l'àmbit municipal. França n'ha eliminat el seu ús a tot el país. A Catalunya ciutats com Barcelona o Tarragona també l'han retirat.
Com es vol substituir a Sant Cugat
A Sant Cugat el seu ús era molt generalitzat per matar les males herbes que creixen en els escocells dels arbres. A la ciutat hi ha al voltant de 30.000 escocells, encara que no s'aplicava a tots perquè alguns tenen escorça o reixes. Segons la tinenta d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, Cristina Paraira, "el seu ús era molt comú no només aquí sinó en la majoria de municipis", i explica que "no hi ha al mercat cap producte alternatiu que sigui igual d'efectiu".
Les alternatives que s'han plantejat en l'àmbit municipal per eliminar les males herbes són tres: una, treure les males herbes a mà, una altra omplir amb escorça alguns escocells dels àrbres, i una tercera que consisteix a plantar plantes arbustives autòctones com per exemple el romaní, que ajuden a pol·linitzar i no deixen créixer les males herbes. "La millor solució és una combinació de les tres alternatives", assegura Paraira.
La retirada de l'ús del glifosat a Sant Cugat només s'aplica en l'àmbit municipal, encara que el desig de l'Ajuntament és que també els particulars prenguin consciència i tampoc l'utilitzin en l'àmbit privat.