Càritas, la branca de l’Església catòlica que vetlla per les persones en situació de precarietat i exclusió social, celebra aquest 21 de maig 50 anys de presència a la ciutat. Ho farà amb un conjunt d’actes de sensibilització a la plaça d’Octavià per apropar i donar a conèixer a la ciutadania la seva tasca. Una tasca que, naturalment, ha anat evolucionant amb el pas del temps, en funció de les necessitats d’una ciutat que en aquest període de temps ha passat de ser poble a ciutat. “Els serveis de Càritas eren bastant senzills al principi, perquè la població era estable, hi havia poques famílies amb problemes”, explica el rector de la parròquia, mossèn Blai Blanquer. “El moment en què vaig venir, fa aproximadament 20 anys, recordo que la Pilar Malla, que era la directora de Càritas a Barcelona, va dir: «Ens hem de posar a Sant Cugat perquè això creix»”.
L’allau migratòria va obligar la institució a reinventar-se per poder acollir molta gent nouvinguda que tenia dificultats per tirar endavant: “Vam haver de fer un esforç per transformar aquell sistema tradicional que ja no servia. Ens vam haver de reorganitzar i va aparèixer llavors la figura dels professionals per orientar l’acció de manera més organitzada”, afegeix. “Tot es va anar fent petit. La Casa Abacial es va quedar petita i vam haver de llogar un local”.
La crisi dels darrers anys ha estat la que ha acabat de transformar Càritas. Amb l’augment del nombre de persones en situació de vulnerabilitat ha augmentat paral·lelament el nombre de voluntaris. En aquest temps també ha canviat força el perfil dels usuaris. Si abans es parlava d’una majoria de persones nouvingudes, ara també són moltes les famílies catalanes que s’acullen a alguns dels projectes. En aquests darrers anys també ha estat quan han nascut alguns serveis com el menjador social o l’hort solidari.
Càritas, avui
Les dades més recents de què disposa Càritas són les corresponents a l’any 2015. Durant aquest últim any, 805 famílies s’han beneficiat de l’ajut en aliments, de les quals 467 han estat derivades per Serveis Socials. Aquesta dada suposa un augment considerable en relació al 2014, quan es van atendre 611 famílies. “L’ajut en aliments ha anat augmentant i les famílies que estem atenent cada vegada estan pitjor”, assegura la treballadora social de Càritas, Marina Pous. Paral·lelament, 633 famílies s’han beneficiat, directament o indirectament, d’algun dels projectes de Càritas a través del servei d’acollida.
Una dada força rellevant és que aquestes 805 famílies que han rebut l’ajut en aliments es corresponen a 2.225 persones, totes elles santcugatenques. És una xifra que dóna una dimensió acurada del nombre de persones que viuen amb dificultats a la nostra ciutat, prop d’un 2,5% del total de la població.
El nombre de voluntaris, que en els últims anys havia crescut força, s’ha estabilitzat. Actualment hi ha 203 voluntaris i hi treballen cinc professionals: un treballador social, un administratiu i tres educadors.
Actualment Càritas Sant Cugat té en marxa 11 projectes. També fa periòdicament campanyes per atendre necessitats més concretes.
Una jornada festiva de sensibilització i agraïment
Càritas Sant Cugat vol aprofitar aquest 50è aniversari per donar a conèixer la seva activitat, apropar-la a la ciutadania. I per fer-ho, organitzarà aquest dissabte, 21 de maig, una jornada de sensibilització a la plaça d’Octavià: “Volem que sigui una diada d’agraïment a tots aquells que han fet feina en aquests darrers 50 anys, però també una diada que ens serveixi per constatar que a Sant Cugat hi ha gent necessitada i que la tenim molt a prop”, explica Rafa Gómez. “És important recordar aquesta data per agrair la feina d’una pila de persones i sobretot per actualitzar la necessitat que actualment hi ha”, afegeix el rector de la parròquia de Sant Pere d’Octavià, mossèn Blai.
Les activitats es faran durant el matí, entre les 11 i les 14 hores. S’instal·laran sis carpes on s’exposaran els projectes de Càritas Sant Cugat, hi haurà música en directe a càrrec del grup All that Clap. També hi haurà actuacions d’entitats de cultura popular i grups de música.
Una de les accions està dirigida als nens. Consisteix a fer un mural solidari amb dibuixos de cors, a dins els quals s’escriuran desitjos solidaris. L’altra és un gest simbòlic que pretén reunir tots els voluntaris i col·laboradors de Càritas. La idea és dibuixar el logotip de Càritas amb les persones, que s’agafaran de les mans en símbol d’unió. Finalment es donarà pas als parlaments, en els quals intervindrà el rector de la parròquia, mossèn Blai, i l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa.