Eric Mateu, un alumne de Sant Cugat de l'Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, ha obtingut la millor nota de la Prova d'Accés a la Universitat (PAU). El santcugatenc ho ha fet amb un 9,9 en la fase general i amb un 13,752 sobre 14 de nota d'accés a la universitat i això li deixa les portes obertes a qualsevol grau. Sempre havia volgut estudiar el doble grau de Matemàtiques i Física, si bé temia no obtenir una nota prou alta per accedir-hi. Ara celebra tenir la plaça assegurada per formar-se com a investigador.
De totes les assignatures de selectivitat, entre la fase comuna i les optatives, ha tret un 10 a tots els exàmens, excepte a català i matemàtiques científiques, on la nota ha estat 9,5. Diu que esperava superar la selectivitat amb un 9,25 o un 9,5 com a màxim. "Jo sempre he estat de treure un 9 de mitjana i algun 10", relata a l'ACN, tot assegurant que haver arribat al 9,9 l'ha deixat descol·locat. "Història és on menys m'esperava un 10, perquè és una assignatura que sempre m'ha costat molt", explica, mentre apunta que potser ha topat amb un corrector predisposat a puntuar-lo alt.
VÍDEO | Eric Mateu, estudiant de Cerdanyola del Vallès i millor nota de les PAU: "Vull investigar la possibilitat que existeixi vida fora de la Terra" https://t.co/75YoHSJ6mx pic.twitter.com/iVdYu1jxPm
— ACN - Agència Catalana de Notícies (@agenciaacn) June 20, 2024
"Vull fer recerca en astrofísica o astrobiologia per analitzar la possibilitat que existeixi vida fora de la Terra", explica, i és que la seva prioritat és formar-se com a investigador en astrofísica o astrobiologia. Quan acabi la carrera, la seva intenció és estudiar un màster a la Universitat de la Laguna, a Tenerife, "on tenen un dels millors observatoris de parla hispana". El següent pas que planifica és fer un doctorat, el qual li agradaria desplegar a l'estranger, si bé no es marca encara un destí concret. Tot i que diu que vol fer aquests estudis per gust propi, també espera poder contribuir al desenvolupament de nous recursos que ajudin a entendre l'origen de la vida "per acabar desenvolupant vida artificial". "Per exemple, això pot servir per crear virus que ajudin a la cura de malalties", vaticina.
Una història d'esforç i superació
"Molt esforç i molta constància" han estat la recepta de l'Eric els últims dos cursos. Mirant enrere, recorda que a la primària va haver de repetir segon curs, ja que va canviar d'escola fruit de la mala maror que tenia amb els companys. "No sé si allò era assetjament, però tenia bastants problemes i sortia molt nerviós cada dia, així que els meus pares van canviar-me a un altre centre", relata. Explica que, tot i repetir curs per recuperar l'aprenentatge perdut, la resta de la primària va ser un alumne "normal, amb algun notable però sense destacar especialment".
"Va ser a l'ESO quan ho vaig trobar tot més fàcil, potser perquè les preguntes me les formulaven d'una forma més entenedora", afegeix. I és que durant la secundària l'Eric va començar a treure excel·lents "sense un esforç gaire gran". A partir d'aquí, va entrar a Batxillerat amb la intenció d'aconseguir la millor nota possible per entrar al doble grau de Física i Matemàtiques, "o, si no, a la carrera de Física, que semblava més assequible".
Creu que un dels secrets per haver assolit aquest resultat ha estat ser constant amb la metodologia d'estudi. En el seu cas, diàriament -fins i tot durant l'estiu- ha tingut el costum d'estudiar durant franges d'una hora i fer descansos de vint minuts, que preferentment ha dedicat a fer esport o tocar la bateria. "Hi ha genis que sense treballar aconsegueixen grans resultats, però no és el meu cas. Jo tinc facilitat, però m'hi he esforçat", ressalta.
Altres notes pròximes al 10
La nota més alta de l'alumne santcugatenc ha estat compartida amb un altre alumne de Castellnou de Bages que estudia a l'Institut d'Auro de Santpedor. Pel que fa a la resta de demarcacions, la qualificació més alta ha estat en tots els casos un 9,8. A Tarragona l'han obtinguda dos alumnes: un de l'Institut Torredembarra i un altre de l'Escola Pare Manyanet de Reus. A Girona, ho han fet dues estudiants de Salt i Girona que estudien a La Salle Girona. A Lleida, la millor nota és d'una alumna de l'Institut Samuel Gili i Gaya. A la demarcació de Barcelona, a més, hi ha altres 10 estudiants que han obtingut un 9,80.
Enguany, hi ha 914 alumnes (1.153 el 2023), 538 noies i 376 nois, que rebran la distinció que atorga el Govern als estudiants amb una nota igual o superior a 9 en la fase general de la PAU.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.