Un total de 20.056 alumnes comencen el nou curs escolar

Sant Cugat enceta l'any docent amb reptes com l’atenció a les famílies amb problemes econòmics, i d’altres com les necessitats en matèria d’educació especial

Aquest dilluns, 14 de setembre, arrenca el nou curs escolar, i ho fa amb 20.056 alumnes a les aules santcugatenques, 434 més que el curs anterior, quan va ser de 19.622. D’aquests, el 43,4% estudiarà a l’escola pública (8.712), el 36,6% ho farà en escoles concertades (7.331) i el 20% restant ho farà a l’escola privada (4.013). A Sant Cugat l’escola pública continua augmentant les seves matriculacions, amb un 1,2% més que al curs anterior, mentre que la concertada i la privada registren una baixada de l’1% i el 0,2% respectivament. Les dades, però, no estan tancades, ja que queda per finalitzar el període de matriculació extraordinària dels alumnes de secundària i l’anomenada matrícula viva, que permet inscriure l’alumne al llarg de tot el curs docent.

El servei públic de Sant Cugat és el que acull la majoria d’alumnes de la ciutat, les privades reben molts alumnes de la ciutat, però també molts de fora”, ha indicat pel que fa a la valoració de dades de matriculacions del curs 2015-2016 la regidora d’Educació, Universitat i Família, Esther Salat. La titular d’Educació a escala local també ha subratllat que “és un motiu d’orgull que l’escola pública a Sant Cugat és de molt bona qualitat i aconsegueix que les famílies li facin confiança i més en primera opció”. L’augment de matriculacions al municipi contrasta amb les dades d’escolarització del Vallès Occidental, que baixen. En paraules del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Lluís Baulenas: “A Sant Cugat hi ha hagut un comportament totalment diferenciat, i molta més gent s’ha escolaritzat en el servei català d’educació, i dins d’aquest servei hi ha hagut un traspàs cap a la pública”. 

La pública, la gran receptora d'alumnes

Per donar resposta i cobertura a aquesta demanda i perquè les famílies que optessin a una plaça a la pública l’obtinguessin, s’ha optat per obrir les ràtios en determinades escoles i adjudicar un nou grup, és a dir, un curs bolet a l’escola Pins del Vallès, de manera que aquest centre acollirà a partir d’aquest any un nou curs de P3 que no generarà una nova línia i que s’extingirà una vegada arribi a sisè de primària. Baulenas també ha destacat la poca diferència que hi ha entre el nombre d’alumnes que rep la pública i la concertada. I és que el titular de l’òrgan encarregat de fer executar les directrius del Departament d’Ensenyament tant en centres públics com privats, explica que aquest fet és “un factor de la societat de Sant Cugat”, encara que ha assegurat que “la gent vol anar més a la pública que a la concertada” i ha indicat que “aquest previsible canvi de tendència, que fins ara no era així” respon, segons les seves mateixes paraules, a “factors com la influència de la crisi, però també a tot el treball que es fa des de les escoles i la mateixa aposta del municipi”.

Una visió diferent té la presidenta de la Coordinadora de les AMPA de les escoles públiques de Sant Cugat, Carme Roca. “Cada vegada hi ha menys famílies que no poden pagar ni la concertada ni la privada i opten per la pública”, apunta. Roca ha posat de manifest que qui creu en la pública “hi va de sempre” i ha puntualitzat que encara “que és veritat que hi ha gent que quan va començar la crisi va marxar cap a la concertada per les retallades, no crec que aquestes famílies hagin tornat”. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem