Fer compatible l'oci i esbarjo dels gossos en una ciutat de 90.000 habitants és un dels reptes del municipi. Actualment, la ciutat disposa de quatre zones d'esbarjo per a gossos, ubicades a Víctor Català, a l'avinguda de Can Bellet, a l'avinguda de Can Volpelleres i al Parc de la Pollancreda. Recintes tancats, d'entre 1.000 i 2.000 metres quadrats, on els animals no han d'anar lligat.
Actualment, a més, s'està treballant en la creació d'un cinquè espai d'aquestes característiques a la zona del Turó de Can Mates. Una zona d'esbarjo que tindrà uns 3.500 metres quadrats, i per al qual s'està buscant el consens entre els propietaris d'animals domèstics usuaris del parc, i aquells usuaris que no han optat per conviure amb animals. "Han de conviure les dues visions, per la qual cosa, treballem per trobar el consens", remarca Joan Puigdomènec, regidor de Medi Ambient a l'Ajuntament de Sant Cugat.
Segons remarca Puigdomènec, "el que voldríem és que, d'una forma dispersa, els diferents barris o zones de Sant Cugat puguin comptar amb un espai d'aquestes característiques". Igualment, afirma que "s'està estudiant la possibilitat de regular la presència de gossos sense l'obligació d'anar lligats en zones concretes i en horaris establerts, sense necessitat de ser un espai tancat".
Amb tot, es fa una crida al civisme. "Aquestes accions van lligades a campanyes per fomentar els comportaments cívics. Perquè els animals es comporten bé, però sempre hi ha algun responsable que de vegades no es comporta cívicament", apunta Puigdomènec. En aquest sentit, fa especial referència a les campanyes per recollir els excrements. "La majoria de gent té un comportament cívic en aquest sentit, però els escassos incívics fan molt mal a aquesta necessària armonia entre gossos i humans", conclou.