Eduard Unzeta és el coordinador del comitè d’Oxfam Intermón Sant Cugat, una Organització No Governamental (ONG) que aquest 2025 celebra els seus 25 anys d’història. Unzeta porta des del 2003 vinculat a Oxfam Sant Cugat fent de voluntari i des de l’any 2009 formant part del comitè. Ara, l’associació organitza una sèrie d’activitats per commemorar el 25 aniversari, el primer acte serà un concert al Teatre-Auditori el 18 de gener.
Què ha aconseguit Oxfam Intermón Sant Cugat en aquests 25 anys?
Principalment, que Oxfam Intermón tingui presència física a la ciutat. De fet, en una enquesta de fa quatre anys dirigida als habitants de Sant Cugat, Oxfam va sortir com la tercera ONG més coneguda només darrere de Creu Roja i Càritas. Això és gràcies al comitè de Sant Cugat que fa visible l’entitat.
Quines han estat les majors fites aconseguides?
En general, hi ha hagut bastant continuïtat amb una presència activa en la xarxa solidària de Sant Cugat. Però si he de destacar alguna seria la botiga de venda de Comerç Just que va existir entre el 2007 i el 2011. Aquesta botiga va permetre un increment de mobilització de voluntaris.
Eduard Unzeta coordinador comité Oxfam Intermon Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
I quines dificultats s’han trobat?
Va ser precisament amb el tancament de la botiga el 2011 a causa de la crisi econòmica. En aquell moment el comitè va estar a punt de desaparèixer, ja que la botiga representava el lloc de trobada i molts voluntaris que només participaven en aquesta botiga van deixar de venir. Malgrat això, es va aconseguir sortir cap endavant amb un altre model d’actuació.
Què ha canviat des que vas entrar a l’entitat fa 22 anys?
Hi ha hagut un creixement de consciència en la ciutadania respecte a la cooperació. Per exemple, avui dia les persones tenen més consciència respecte al comerç just o respecte de la problemàtica del treball infantil. A més a més, internament també ha canviat la manera de fer arribar els missatges a la població amb el desenvolupament de les xarxes socials, ja que ho canalitzen tot.
“Hi ha hagut un creixement de consciència en la ciutadania respecte a la cooperació”
Quines han estat les claus que han permès arribar a 25 anys de vida?
Sens dubte, una de les claus és la de formar part d’una ONG molt forta i arrelada a Catalunya. Una segona clau és la presència continuada i intensa per part dels voluntaris que formen part de l’ONG. En aquests 25 anys hem organitzat unes 170 activitats de sensibilització, hem fet més de 220 sortides d’accions en favor del comerç just, vam tenir la botiga durant quatre anys... Tot això gràcies a les persones voluntàries que creuen en aquesta possibilitat de canviar el món.
Quins són els reptes per a Oxfam Intermón Sant Cugat en el 2025?
Primer de tot, volem mantenir aquesta contínua presència a la ciutat per poder arribar a celebrar els 50 anys. Això significaria que continua havent-hi gent que creu en la causa i que està disposada a actuar. Així mateix, un altre repte seria atreure a la joventut, és a dir, trobar persones joves que vulguin col·laborar en l’àmbit del voluntariat.
“Tenim com a repte atreure a la joventut, és a dir, trobar persones joves que vulguin col·laborar en l’àmbit del voluntariat”
Com es planteja aconseguir l’objectiu d’atreure el jovent?
Un exemple molt clar és el de tenir més presència en les escoles i en els instituts mitjançant voluntaris que vulguin treballar en aquest àmbit i que el coneguin.
Quins actes s’organitzaran per commemorar aquests 25 anys?
El primer acte serà un concert solidari que se celebrarà el dissabte 18 de gener al Teatre-Auditori. La recaptació del concert anirà destinada a projectes relacionats amb l’abastiment d’aigua per a què les persones que viuen en una zona de crisi humanitària com la de Gaza hi tinguin accés a aigua neta. En segon lloc, es farà una exposició que tractarà d’explicar que és el que fa Oxfam Intermón. Aquesta exposició es portarà a terme a la biblioteca Gabriel Ferrater entre el 24 de febrer i el 31 de març. Després organitzarem algunes activitats que ja fem habitualment.
“Se celebrarà un concert solidari el dissabte 18 de gener, on els fons aniran destinats a projectes relacionats amb l’abastiment d’aigua”
Per exemple?
El 20 de maig tenim programada una presentació sobre l’informe mundial de la desigualtat. També estem treballant en una exposició sobre la problemàtica de l’aigua i les accions que està fent Intermón per pal·liar aquesta problemàtica. Així
mateix, en la mateixa exposició presentarem un documental que explica la història d’uns joves de Guatemala que, en una situació de risc de pèrdua dels seus recursos hidràulics, aconsegueixen generar una acció per defensar el seu territori.
Que poden fer els habitants de Sant Cugat per ajudar Oxfam?
Bàsicament, participar i tenir consciència dels problemes que hi ha al món. Es poden fer actuacions de moltes maneres: Fer un voluntariat, una aportació econòmica, signar campanyes de denúncia o de peticions d’accions dels governs o simplement prenent consciència del poder que tenim com a consumidors de productes. Per nosaltres, les petites accions són importants, però perquè aquestes siguin transcendents necessitem a moltes persones que sumin. El que volem és que les persones de Sant Cugat sumin aquestes petites accions per un món i una societat més justa i més sostenible.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.