Un dels centres veterinaris que col·labora amb diferents protectores tant de Sant Cugat com de l’entorn és Veterinos. Un centre obert les 24 hores, al qual setmanalment arriben vora tres animals abandonats. “El més habitual és que siguin perduts. Hi ha moltes torres i s’escapen, i molts ho fan en nits de coets o futbol”, descriu María José Blabia, directora de l’hospital veterinari.
Quan els arriba un animal que algú ha trobat, el primer que fan és trucar a la Policia Local. “Així comprovem si hi ha alguna denúncia”. Un fet que, destaca Blabia, “la gent desconeix”. “Sempre recomanem que quan la gent perdi o trobi un gos, posi una denúncia a la policia. La gent no ho sap, i és el que més facilita les coses. I que tothom els posi el xip, així se’ls pot localitzar”, apunta.
A més de la tasca descrita, a Veterinos col·laboren amb diferents protectores d’animals, tant de Sant Cugat com de l’entorn. Una d’aquestes és SOS Galgos. Precisament, María José Blabia en té un que va adoptar d’aquesta protectora. “La nostra feina és molt personal. A mi sempre m’han cridat l’atenció els llebrers, no sé per què, i vaig començar a col·laborar-hi abans de tenir-ne un. De fet, un dels que van passar per aquí, quan vaig veure la foto, tenia el coll obert perquè l’havien penjat, vaig saber que era per a mi. A més, es deia Mia”, explica.
Uns gossos molt especials per a Blabia. “Crec que és la raça més maltractada a Espanya. Són com molt tímids, i molt tranquils, fins i tot els que estan ben cuidats. També són diferents fisiològicament; són donants perfectes, utilitzem protocols d’anestèsia diferents... Sóc especialista en llebrers”, explica.
A més, Veterinos col·labora amb El Cau Amic i ProGolden. “Apostem molt pel tema social. Tenim la sort que tots som supervocacionals, i ens és igual si hi ha o no propietari al darrere”, afegeix. I és que “el primer, per a nosaltres, és evitar el patiment de l’animal”.
Un dels reptes de futur que es marca Blabia és el de crear una fundació a Sant Cugat per poder ajudar els gossos abandonats. “Hi ha diferents iniciatives, però no en l’àmbit local, i estaria bé destinar una part dels beneficis a ajudar aquells animals que no tenen propietari”.
SOS Galgos
SOS Galgos és una associació protectora d’animals situada a Esplugues de Llobregat. Treballen des de l’any 2000 en la recuperació de gossos llebrers maltractats i/o abandonats. Al seu refugi o en llars d’acollida, proporcionen la cura i afecte que els animals necessiten per superar les experiències passades.
La protectora té com a finalitat ajudar els llebrers necessitats, rescatant-los i donant-los en adopció, a més de treballar per canviar les lleis i aconseguir millores pel que fa a la protecció dels animals de companyia. Igualment, volen educar i sensibilitzar les persones sobre els beneficis de tenir un llebrer com a animal de companyia i fomentar la solidaritat.
SOS Galgos està al carrer d’Àngel Guimerà, número 17, d’Esplugues de Llobregat. Els seus telèfons són el 933 72 77 50 i el 607 21 68 96, i la seva pàgina web és www.sosgalgos.com.
ProGolden
ProGolden és una petita protectora nascuda entorn de Barcelona el 2011 que treballa per millorar la vida dels gossos de raça golden retriever que han estat abandonats o que s’han perdut. “Considerem que havíem de fer alguna cosa pels animals necessitats que cada dia són abandonats, maltractats o oblidats en una gàbia”.
L’objectiu és trobar-los una nova llar definitiva on rebin les atencions i cures que necessiten. Els gossos en adopció són vacunats, amb xip, desparasitats i amb un contracte de preadopció fins que siguin esterilitzats. Igualment, ajuden els adoptants a saber les pautes que cal seguir amb l’arribada del nou membre de la família.
Es pot contactar amb la protectora mitjançant un formulari que apareix a la seva pàgina web, www.progolden.es. Si es vol adoptar, cal contactar a adopta@progolden.es i en cas de voler acollir, cal escriure a acoge@progolden.es.
Aquest text està forma part del reportatge sobre l'abandonament de gossos a Sant Cugat.