Terrasses, droga i seguretat, al Consell de Barri Centre Est

Els veïns han demanat solucions per una sèrie de problemàtiques que afecten principalment el barri del Monestir i que fa anys que arrosseguen

El Consell de Barri Centre Est de Sant Cugat, celebrat aquest dijous, dia 23 d'octubre, ha tornat a posar damunt la taula les principals queixes dels veïns, moltes de les quals ja vénen de lluny. La polèmica per la reducció de terrasses, les demandes d'un nou clavegueram, la seguretat al barri i un punt de venda de drogues, el mal estat de la plaça d'en Coll o la cobertura de les pistes de Sant Francesc han estat alguns dels temes que han tret els ciutadans dels barris de darrere el Monestir.

El Consell de Barri Centre Est aplega des de l'entorn de l'avinguda de Cerdanyola fins a Volpelleres, passant per Coll Favà.

Terrasses
Un dels restauradors de la plaça d'Augusta ha aprofitat el Consell de Barri per mostrar la seva disconformitat pel recent decret que l'Ajuntament ha tret i que els ha obligat a retirar taules de la plaça. Un dels quatre restauradors que hi ha a la plaça ha acusat l'equip de govern de "ser el responsable d'haver posat 6 persones al carrer" com a conseqüència de disposar de menys taules a l'exterior.

Així mateix ha denunciat "el decretazo típic de dictadures" que els ha obligat a retirar les taules "amb nocturnitat i alevosía". Segons el restauradors "són pocs veïns que es queixen molt". A més ha lamentat la discriminació que pateixen els restauradors de la plaça d'Augusta, que de moment són els únics de tot el municipi a qui se'ls han retirat llicències de terrasses. 

Pere Casajoana, president del Consell de Barri Centre Est i tinent d'alcalde d'Urbanisme, ha assegurat que "hi ha cirscumstàncies especials a la plaça d'Augusta" que justifiquen la disminució de terrasses. "L'Ajuntament pot decidir quantes taules hi ha al carrer", ha rematat. 

Drogues i seguretat
Des de l'Associació de Centre Est han reclamat la utilització de càmeres de seguretat a l'avinguda de Cerdanyola. Francesc Carol, tinent d'alcalde de Seguretat, ha assegurat que estudiaran la situació però ha anticipat que no és senzill. "No es poden posar càmeres de seguretat si no hi ha un augment clar dels delictes", ha explicat, alhora que recordava que és la Generalitat qui finalment dóna el permís. "És molt lent", ha assegurat, tot i que s'ha emplaçat per fer un grup de treball per analitzar-ho.

D'altra banda, Concepción González, de l'associació Centre Est, ha explicat la situació d'un possible punt de venda de drogues a la seva comunitat de pisos i que va comunicar a la policia del barri: "Els veïns ho sospitàvem". Tot i assegurar que el pis en qüestió no provoca problemes als veïns, ha demanat al tinent d'alcalde de Seguretat quines possibilitats tenien per denunciar la situació.

"A Sant Cugat la venda de droga existeix, però no és una situació greu comparat amb altres ciutats", ha assegurat Francesc Carol, que ha demanat la col·laboració dels veïns per posar remei a aquests punts de venda de droga. Alhora, ha recomanat anar a la policia de barri a comunicar la situació, que és la que passa cada dia pels mateixos llocs i pot valorar els fets. 

Precisament, el responsable de Seguretat de l'Ajuntament s'ha referit a la persecució que fa uns dies van fer Mossos d'Esquadra per Coll Favà i que va acabar amb quatre tirs a l'aire per part d'un dels policies. "Per mi va ser excessiu. Vaig comunicar el meu enuig als Mossos", ha descobert Carol, qui ha explicat que es tractava d'una persecució a un presumpte autor de robatoris que ja s'havia escapat una vegada.

Càrrega i descàrrega
Una de les qüestions que més queixes ha rebut per part dels veïns fa referència als camions i furgonetes de càrrega i descàrrega de l'avinguda de Cerdanyola. Segons els veïns, als camions "se'ls deixa aparcar en zona blava, de minusvàlids, pas de vianants" i han denunciat la "falta de respecte".

Ángeles Serrano, secretària de l'Associació de Veïns Centre Est, ha recordat que la queixa sobre el comportament dels camions a l'avinguda ve de l'any 2011 i no s'ha fet res encara per solucionar-ho. "Haurem de seure al carrer", ha avisat Serrano, amb l'objectiu de buscar solucions. "No s'ha fet res del projecte del gener del 2013 que regulava la càrrega i descàrrega ", ha afegit.

Des de l'Associació de Comerciants de l'Avinguda de Cerdanyola s'han ofert a trobar-se per buscar-hi solucions. "És un bon sistema posar multes si hi ha un transportista que aparca malament". A més, han proposat concentrar la càrrega i descàrrega en determinades hores.

Pere Casajoana ha dit que havia pres bona nota de la problemàtica i estudiaria possibles solucions.

Clavegueram
Una altra de les problemàtiques històriques de l'avinguda de Cerdanyola és el clavegueram, amb pudors habitualment i sense col·lectors pluvials que absorbeixin l'aigua del carrer i la vorera quan plou. Els veïns denunciaven que quan plou molt s'acumula un pam d'aigua tant a la vorera com al carrer. Un dels motius de les olors és que les aigües fecals i pluvials van per les mateixes canonades. 

En aquest sentit, Casajoana ha explicat que continuaran amb la xarxa unitària de fecals i pluvials, ja que els habitatges antics no disposen d'aquesta separació. El president del Consell de Barri ha anunciat que tenen previst, malgrat tot, canviar les canonades per fer-les noves, començant per la vorera més propera a Collserola.

Deixadesa al barri
L'estat i el manteniment d'algunes de les parts del barri ha rebut queixes d'alguns veïns. Concepció González, de l'Associació Centre Est, ha denunciat el mal estat de la plaça d'en Coll: "S'han fet moltes coses i totes malament". González ha animat a trobar un projecte que agradi a tothom perquè la plaça tingui vida i utilitat.

Andrés Ares, de l'Associació del Barri del Monestir, ha posat èmfasi en l'estat de Sant Francesc i el parc infantil, "bastant abandonat".

Sobre projectes al barri, Pere Casajoana ha assegurat que estan elaborant el projecte de la cobertura de les pistes de Sant Francesc, que licitaran quan estigui enllestit tot el projecte.

 
Comentaris

Destaquem