La Comissió de Sol i Aire comença a caminar per la legalització del barri

El veïnat de Sol i Aire fa dècades que lluita per la regularització d'aquest barri de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha constituït la Comissió de Sol i Aire amb l'objectiu de treballar per la legalització del barri. Ubicat a ple parc natural de Collserola i amb una seixantena d'habitatges, el veïnat de Sol i Aire fa dècades que lluita per la consolidació del barri i que esdevingui un enclavament legal, ja que actualment ocupa terrenys forestals i no està regularitzat. 

La Comissió està integrada per l’alcalde, el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, representants de tots el grup polítics amb representació al Consistori, l’associació de veïns de Sol i Aire i membres de l’Escola Superior d’Arquitectura del Vallès. L'Ajuntament ha encarregat un informe mediambiental a l'Escola d'Arquitectura per posar en valor la situació de Sol i Aire dins del Parc de Collserola i per detallar de quina manera el barri pot contribuir a la preservació d’aquest entorn natural. El resultat de l’informe s’analitzarà en el marc de la comissió.

Més info: Oliva (Sol i Aire): "Viure a la natura és una sort, però té associats molts deures"

Qui forma part de la Comissió?

  • Josep Maria Vallès, alcalde  
  • Àngel Pedrós, regidor Urbanisme i Medi Ambient
  • Gemma López, cap Servei Sostenibilitat i M. Ambient- Ajuntament Sant Cugat
  • Joan Puigdomènech, en representació de JUNTS
  • Francesc Duch, en representació d’ERC      
  • José Gallardo, en representació del PSC
  • Sara Barrera, en representació del PP
  • Joan Rosés , en representació de la CUP
  • Jordi Guirado, en representació de VOX
  • Ramon Gutierrez, en representació d’en Comú Podem
  • Carolina Oliva, presidenta de l’associació de veïns de Sol i Aire
  • Marta Roca, membre de l’associació de veïns de Sol i Aire
  • Plácido Cuenca, membre de l’associació de veïns de Sol i Aire    
  • Victoria Saura, membre de l’associació de veïns de Sol i Aire       
  • Pau Mestre, membre de Joves de Sol i Aire
  • Lluís Recoder, advocat de l’associació de veïns de Sol i Aire
  • Coque Claret, arquitecte i professor de l’ETSAV
  • Dani Calatayud, professor de l’ETSAV

 

La situació de Sol i Aire

La creació d'aquest grup de treball va sorgir d'una moció institucional al ple municipal de l'octubre de 2023, amb l'acord de tots els partits. Un compromís que volia donar resposta a la preocupació del veïnat, que va veure com el pla de Collserola del 2021 no contemplava la seva legalització. De fet, establia que a Sol i Aire, igual que al barri santcugatenc de Mas Fortuny, s'havia de "garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions i la seva extinció".

Segons va dir el llavors conseller de Territori, Damià Calvet, les urbanitzacions no es regularitzaran mai i seran sempre sol no urbanitzable. Sant Cugat sempre ha defensat la seva legalització. Tot i això i el malestar de moment, els veïns tenien clar que seguirien lluitant i no contemplen l'enderrocament de les cases. "Hem de continuar treballant i buscant fórmules conjuntament amb l'Ajuntament per la regularització", va explicar la presidenta de l'Associació de Veïns, Carolina Oliva, en una entrevista al TOT.

Més info: Sant Cugat es compromet per salvar Sol i Aire

Què és Sol i Aire?

Sol i Aire és una urbanització del terme municipal de Sant Cugat que es troba dins del parc de Collserola, en terrenys qualificats de parc forestal. S'hi accedeix per l'Arrabassada o per Sant Medir. La primera construcció del barri data dels anys 50 però no va ser fins a l'any 1967 que es parcel·la i es construeix la urbanització, per la qual el veïnat demana la regularització i requalificació com a zona urbana. Actualment hi resideixen de forma permanent uns 130 veïns en 65 habitatges.

Més info: Sol i Aire es reivindica com un barri amb futur

Una de les seves característiques és el compromís amb l'entorn natural, com demostra per exemple el seu Grup d'Autoprotecció per prevenir incendis. "Viure a la natura ens permet gaudir d'ella en el dia a dia, però relacionant-nos amb respecte i cura. Som conscients que vivim en un entorn natural i l'hem de protegir. Podríem dir que és una relació de gaudi i de respecte", explicava Carolina Oliva. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem