El projecte per rehabilitar les Planes, distingit internacionalment

La plataforma PASaPAS, que està treballant a les Planes, és una de les premiades en els Barcelona FAD Awards

El projecte impulsat a les Planes per un grup de joves arquitectes amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat per promoure l’autoregeneració del barri ha estat reconegut en els Barcelona FAD Awards, un certamen internacional que premia solucions enfocades a fer les ciutats més habitables i humanes. Es tracta del Projecte d'Acció Social a través de la Participació, Arquitectura i Sostenibilitat (PASaPAS), una plataforma de recerca-acció que ja ha impulsat canvis a les Planes com les escales Ringo Rango o millores d'aïllament tèrmic en cases particulars.

L'objectiu de la iniciativa és millorar el metabolisme urbà de les Planes, recuperant els valors cooperatius i el teixit identitari del barri, incentivant una actitud proactiva d’empoderament i participació ciutadana. "La ciutat s'ha tornat hostil", resa el manifest dels Barcelona FAD Awards, impulsats pel Foment de les Arts i del Disseny, on en aquesta edició s'hi ha presentat 132 candidatures vingudes de més d'un centenar de ciutats dels cinc continents. El projecte planenc ha estat un dels 28 finalistes. 

El jurat del certamen ha reconegut "projectes que fomentin l’activació ciutadana i la recuperació col·lectiva de la cosa pública; que considerin la complexitat dels espais que tots fem servir diàriament com una riquesa, i la interacció social com el motor essencial per millorar la vida urbana". I és que la participació dels veïns de les Planes en els projectes coordinats des de PASaPAS és fonamental.

El projecte

Actualment PASaPAS compta amb tres àrees de treball a les Planes. La primera d'elles és la Rehabilitació Energètica de Comunitats, que aborda la problemàtica de la pobresa energètica al barri. Mitjançant una anàlisi del terreny, es localitzen els casos més afectats per aquesta situació i s’hi desenvolupen les primeres accions per tal de millorar-ne les condicions de confort i habitabilitat dels habitatges particulars. El projecte també inclou plans d'ocupació perquè els mateixos veïns de les Planes es puguin encarregar de les millores necessàries.

Un altre projecte és la plataforma eco, un mòdul que els estudiants de l'Escola d'Arquitectura del Vallès van construir per un concurs a Madrid i que ja van dissenyar perquè pogués ser reaprofitat. Aquest prototip, ja instal·lat al Casal de les Planes tot i que amb alguns problemes, busca esdevenir un espai de trobada alhora que activador d’un procés de transformació d’un àmbit infrautilitzat però amb un potencial de sociabilitat molt gran.

Finalment, PASaPAS ha desenvolupat el projecte Ruta Ringo Rango, que és com es coneixien a les Planes alguns camins que es feien servir com a dreceres a peu però que han quedat inutilitzables. Així, la iniciativa està recuperant alguns d'aquests camins i, en un dels casos, està construint unes escales sostenibles.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem