La falta de consens amb els veïns frena la urbanització del Baixador

Els veïns de l'avinguda del Baixador fa anys que esperen la urbanització d'un carrer que acumula pols, fang i forats

La reivindicada urbanització de l'avinguda del Baixador suma un nou contratemps. El govern de l'EMD de Valldoreix es va veure obligat a deixar sobre la taula l'aprovació definitiva del projecte davant de les crítiques del veïnat i el rebuig de l'oposició [amb majoria], durant la Junta de Veïns del 28 de setembre. La voluntat és arribar a un acord per poder fer l'aprovació definitiva a l'octubre. 

L'Associació de Veïns del Baixador va lamentar que el nou govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP no hagi respectat els acord assolits amb el govern de Junts per Valldoreix d'incorporar algunes peticions veïnals al projecte, com el fet de disposar de 90 aparcaments, moure alguns guals o modificar les alineacions de les finques per evitar que algunes parcel·les hagin d'enretirar les seves tanques. Per això, van mostrar el seu malestar i van reclamar tornar al consens.

Més info: L'EMD de Valldoreix aprova un nou projecte per Baixador amb retrets per la "mala gestió"

El 2015 es van soterrar les torres de la línia d'alta tensió del carrer i, des de llavors, el veïnat ha esperat una urbanització que ha acumulat retards, disputes entre l'Ajuntament i l'EMD i promeses incomplertes. Mentrestant conviuen amb un carrer de terra ple de pols, fang i sots. A més, les llicències d'obra han estat suspeses des de llavors.

La discòrdia amb els veïns

Al maig, el govern de Junts va fer l'aprovació inicial de la urbanització del projecte del tercer tram de l'avinguda del Baixador, que suma uns 1.600 metres entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota. Amb un pressupost de 4,5 milions d'euros, l'actuació consisteix en convertir el carrer en una via de plataforma única amb prioritat per ciclistes i vianants.

Més info: Veïns de l'avinguda del Baixador denuncien l'estat del carrer i reclamen la urbanització

Segons l'Associació de Veïns del Baixador, en aquell moment es va acordar que el projecte definitiu incorporaria més demandes veïnals. Una de les més importants era les alineacions del carrer, que obliga a alguns veïns a enretirar les seves tanques fins a 1,7 metres. A més, asseguren que un informe tècnic donava suport a la majoria de les peticions.

Imatge virtual de com quedaria l'avinguda de Baixador FOTO: Ajuntament

Imatge virtual de com quedaria l'avinguda de Baixador FOTO: Ajuntament

"Molts veïns viuen en condicions pèssimes de pols i fang i teníem pressa per aprovar-ho. La manera era acceptar que una sèrie de demandes no entressin al projecte inicial, però s'incorporessin en forma d'al·legacions al definitiu", ha detallat el president de l'entitat, Sergi López, al TOT. Per exemple, ampliar les places d'aparcament de 68 a 90 places o moure alguns guals.

Justament, Xavier Humet, vicepresident d'Urbanisme de l'EMD de Valldoreix, va destacar que no entenia les crítiques dels veïns i de l'oposició si el projecte era igual al que es va aprovar inicialment al maig.

Sergi López: "No és normal"

I, precisament, la sorpresa dels veïns va arribar quan es van assabentar que el nou govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP només havia acceptat totalment una al·legació d'un veí que reclamava moure un fanal.  Així, van convocar una reunió extraordinària de l'Associació de Veïns i van decidir unànimement no donar suport a l'aprovació del projecte. Van traslladar la seva decisió a l'oposició, que la va compartir a la Junta de Veïns per aconseguir que el govern ho deixés sobre la taula.

“No es normal que de totes les al·legacions presentades pels veïns, només se n'hagi aprovat una”, lamentava Sergi López.

Legalitat o voluntat política?

Paral·lelament, l'Associació de Veïns considera que hi ha hagut una manca de diàleg amb el nou govern i l'acusa d'escudar-se amb els informes dels tècnics. "Si es té empatia, es busca l'acord amb els veïns", afegeix López, que insisteix: "Per què hem d'acceptar 68 places o per què no podem moure un gual?".

En aquest sentit, lamenta que l'anterior tècnica de l'EMD que s'encarregava del projecte, veia bé algunes al·legacions que ara s'han denegat: "Hi ha una percepció que depèn del tècnic que faci l'informe, aquest canvia. Si hagués caigut a una altra taula, hauria sigut diferent". "El tècnic anul·la des del menyspreu tres anys de consens i treball. Boicoteja els interessos del veïnat", denuncia.

En aquest cas, Humet diu que les al·legacions s'han analitzat tècnicament: "Com a gestors polítics, la llei urbanística i les normes urbanístiques no ens les podem saltar, de cap de les maneres. Hem de ser molt estrictes".

Xavier Humet: "Màxima col·laboració"

Malgrat la sorpresa inicial per la reacció veïnal, el responsable d'Urbanisme de govern valldoreixenc va acabar estenent la mà al veïnat: "Des d'ara, màxima col·laboració amb vosaltres per poder aprovar el projecte quan més aviat millor". Una actitud similar a la que va expressar el president de l'Associació de Veïns: "Estenem de nou la mà per preparar una aprovació definitiva que reculli les demandes dels veïns. No diem que s’hagin d’aprovar totes les al·legacions, però s’han de consensuar".

Les alineacions de les tanques

El projecte d'urbanització del Baixador estableix una nova alineació de les finques que obligarà alguns propietaris a enretirar les seves tanques fins a 1,70 metres i perdre part del seu jardí. Segons l'EMD de Valldoreix, la proposta s'ha fet amb els informes topogràfics que ho avalen, però des de l'Associació de Veïns ho posa en dubte. El veí més afectat és un de la cantonada entre Camèlies i Baixador, que ha d'enretirar 1,70 metres la seva tanca. 

"Vaig comprar el terreny el 1989 i tenia tots els permisos. No pot ser que ara m'obliguin a tallar", va denunciar el veí, que afegia: "El topògraf em confirma que els murs estan perfectes i encara podria anar una mica més enfora". Però des de l'EMD avisen que això no es modificarà: "Si nosaltres hem d'organitzar el futur dels carrers d'un poble, m'agradaria que totes les tanques estiguessin rectes. No podem permetre que una tanca envaeixi la calçada".

Sigui com sigui, la intenció de totes les parts és aprovar quan abans millor el projecte d'urbanització. El següent pas, gens menor, serà abordar el finançament de l'obra i quina part hauran de pagar els veïns. 

Tensió al ple

Tot plegat es va debatre amb certa tensió durant la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix de 28 de setembre. "No pot quedar que l'equip de govern ha deixat de tenir empatia i ha deixat d'escoltar i no està a favor dels veïns del Baixador. Sempre ho hem estat i sempre els hem escoltat", va apuntar la vicepresidenta Susanna Casta (PSC)

També des del govern, Ramon Segura (ERC) es va mostrar molt sorprès per la reacció dels veïns i va insinuar que hi havia interessos polítiques, paraules molt criticades pels veïns. "El govern de l’EMD representa els veïns de l’avinguda del Baixador i de tot Valldoreix, convé no oblidar-ho. No només hi ha 90 veins a Valldoreix i el govern representa a tot el poble", va emfatitzar.

Van der Hoeven: "Ara sembla que no hi hagi voluntat de diàleg"

Des de l'oposició, Adrian Van der Hoeven (Junts) va lamentar que el govern no consensués la resposta de les al·legacions tècniques amb els veïns: "Ara sembla que no hi hagi voluntat de diàleg. S'ha de seure de nou amb els veïns i nosaltres demanem ser-hi". 

Carlos Aranguren (PP) es va mostrar favorable a crear una taula de diàleg amb els veïns: "Tots volem que s'aprovi la urbanització del Baixador, però no a qualsevol preu. Demanem un diàleg veritable". Finalment, Pablo Baucells (VOX) també va demanar un acord amb el veïnat per trobar "una solució viable".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem