El futur de Ragull Centre està a l'aire, després que l'equip de govern anunciés que es reunirà amb Ferrer Internacional per abordar el conveni que havia acordat l'anterior executiu,La intenció de Junts i ERC és que el projecte no es porti a terme tal com estava estipulat, com ha explicat l'alcalde, Josep Maria Vallès (Junts), en ser preguntat pels portaveus Marco Simarro (CUP) i Álvaro Benejam (PP), en el ple municipal de juliol, celebrat el dilluns 24. Tot i això, l’alcalde va destacar que això no vol dir que no es faci habitatge públic a altres indrets de la ciutat.
Vallès, així, va assenyalar que el projecte no es farà: "Ragull Centre és un projecte que no es durà a terme. Al setembre ens reunirem amb Ferrer Internacional per abordar com solucionar el conveni ja aprovat". L'alcalde, tot i això, va defensar treballar "per oferir habitatge de protecció oficial durant aquest mandat".
En l'acord de govern entre ERC i Junts, ambdues formacions van decidir reestudiar el projecte de Ragull Centre, un dels projectes estrelles de l'anterior equip de govern del qual ERC n'era un dels socis (Mireia Ingla n'era l'alcaldessa) i tenia sota el seu paraigües la tinència d'alcaldia d'Habitatge, amb Francesc Duch.
Una defensa pel contenciós de Junts
Durant el ple municipal, la sessió plenària va aprovar designar la defensa jurídica de l'Ajuntament per un contenciós que va presentar Junts per Sant Cugat quan estava a l'oposició per aturar el projecte de Ragull Centre. "Cal explicar que una cosa és Junts, que va prendre la decisió de presentar un contenciós, i l'altre l'Ajuntament, que s'està defensant d'aquesta decisió" assenyalava Àngel Pedrós (Junts), regidor d'Urbanisme. L'aprovació d'aquest punt va ser possible gràcies als vots de l'equip de govern (Junts i ERC), de la CUP i el PSC i a les abstencions d'En Comú Podem, VOX i PP. Tot i això, l’alcalde va destacar que això no vol dir que no es faci habitatge públic a altres indrets de la ciutat.
Aquesta explicació, però, no va ser ben rebuda pel PP, i és que el seu portaveu, Álvaro Benejam, va assenyalar que la figura del demandant i del demandat recauen en la mateixa força política: "L'Ajuntament està dominat pel partit demandant. És una contradicció que el demandant i el demandat recaiguin en la mateixa persona. Si des de Junts mantenen la denúncia, com a govern estaran d'acord amb la denúncia que van interposar des de l'oposició". En una línia similar es va posicionar el portaveu de la CUP, Marco Simarro, qui va assenyalar que Junts "té la paella pel mànec" i va afegir que com a grup demandant "podien retirar el recurs", independentment del seu recorregut jurídic.
El conveni amb Ferrer
El projecte, que parteix d'un conveni entre l'Ajuntament i la farmacèutica Ferrer, preveu la construcció de 118 habitatges, 72 dels quals de protecció oficial. Per fer-ho possible, el consistori i l'empresa van tancar un conveni que passava per una modificació urbanística: l'empresa es quedarà la meitat de la finca i podrà desenvolupar-hi 46 habitatges privats i un supermercat, mentre que la ciutat guanya un 50% de la propietat per fer habitatge protegit i espai per equipaments. La previsió era fer quatre edificis, amb un màxim de vuit pisos, després que l'anterior govern accedís a reduir l'alçada inicial prevista d'onze plantes per les crítiques veïnals i de partits de l'oposició.
Des d'un bon principi, Junts per Sant Cugat es va posicionar en contra del projecte de Ragull Centre. Les crítiques de Junts se centraven en la concentració d'habitatge, l'alçada dels edificis i la pèrdua de sòl industrial. En el programa electoral, Junts ja ho deixava clar: "Cancel·larem la formulació actual del projecte Ragull Centre".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.