El 12 de novembre del 2014, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència no recurrible que obligava a l'EMD de Valldoreix a enderrocar tres cases d'una parcel·la situada a la cruïlla entre el carrer Costers i Sant Francesc per irregularitats urbanístiques. Però, el procediment judicial encara no s’ha acabat, perquè l'EMD ha presentat un incident d’impossibilitat legal d’execució de la Sentència, per tal de legalitzar part o la totalitat de les obres.
El president de l'EMD, Josep Puig, s'ha mostrat optimista i confia en no haver d'enderrocar les cases i, per tant, que no s'hagi d'indemnitzar els propietaris: "Hem trobat una solució millor per l'EMD i pel propietari. L'EMD no vol pagar una cosa de la qual no té culpa i ell no vol que les cases vagin a terra". De fet, ja s’està tramitant la llicència de legalització, que es durà al Tribunal Superior perquè la valori.
La sentència del TSJC donava a l'EMD tres mesos per tal de fer efectiva la sentència i posava la responsabilitat subsidiària en el president de l'EMD de Valldoreix. Com que l'entitat no ha enderrocat les cases, ja que confia en què no ho hagi de fer, Puig ha hagut de pagar mil euros de la seva butxaca que acabaria recuperant si la justícia els dóna la raó.
Les cases a enderrocar
Les tres edificacions, propietat de l'empresa Bei Barcelona, es van construir amb una llicència atorgada el 2000 per l'EMD de Valldoreix, llavors dirigit per Miquel Paraira (CiU). Els litigis es remunten a l'any 2002, quan un particular va posar una denúncia contra l'empresa i l'administració contra aquestes construccions.
La sentència argumenta que la llicència atorgada l'any 2000 per a la construcció d'aquestes cases no compleix la normativa i parla "llicència de parcel·lació tan fraudulentament atorgada". La normativa que incompliria seria la d'una edificació per parcel·la (ara hi ha tres cases en una parcel·la), a banda de no complir els paràmetres de separació, el règim de distància respecte altres edificacions ni el de façana mínima a vial.
El president de l'EMD ha assegurat que quan es van donar les llicències, eren legals i que un canvi posterior en la normativa ha generat aquesta situació. "És una sentència desorbitada i fora de lloc", ha denunciat Puig. "Hi ha hagut una interpretació errònia de la norma. L'EMD ho veu d'una manera i nosaltres d'una altra", deia fa un temps l'advocat de l'acusació, Eduard Torres, en declaracions al TOT.