Fins a dos anys per obtenir una llicència d’obra major. És el temps que han hagut d’esperar molts santcugatencs per rebre el permís de l’Ajuntament de Sant Cugat per tal de poder-se construir una casa o fer reformes rellevants. La polèmica va esclatar especialment a principis de 2021, quan un grup de veïns va impulsar una plataforma de denúncia.
El govern municipal va presentar un pla d’acció i va responsabilitzar de la situació l’anterior govern, a qui acusavav de falta de planificació i de precarietat en el sector. El pla passava principalment per la contractació de més personal i la simplificació d’alguns processos. Un any i mig després, des de l’Ajuntament asseguren que s’han reduït els terminis a 14 mesos, però des de la plataforma ciutadana ho neguen.
“Anem a millor”
“Vam fer noves contractacions, hem millorat processos i la informació urbanística. Ara tenim pràcticament 10 arquitectes, que mai hi havien estat”, explica el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, que afegeix: “Estem retallant terminis i revertint la situació. Anem a millor”.
Segons el tinent d’alcaldia, ja no queden expedients pendents de 2019 i 2020. Tot i això reconeix que ara han detectat un increment de les sol·licituds de llicències d’obres majors i s’estan acumulant més: “Entenem que és un efecte puntual”. A més, recalca que les llicències d’obres menors i altres comunicacions ja tenen terminis de resolució “curts”.
“Segueix igual de malament”
Albert Garcia, arquitecte i un dels ciutadans afectats pel retard en les llicències, va ser un dels impulsors de la plataforma veïnal. “Tot segueix igual de malament. No estem detectant cap millora en els terminis. És mentida que en 14 mesos s’informi d’una llicència d’una obra major”, sentencia Garcia, exposant casos de clients seus. De fet, a l’última llicència d’un client seu, que es va atorgar a l’agost, va trigar més de 18 mesos.
“El problema de fons és de planejament i de normativa"
Aquesta realitat té un impacte també en el mercat: “Quan ens venen clients nous, molts ens diuen que descarten Sant Cugat. La primera opció és Valldoreix”.Més enllà de l’increment de personal, que considera que s’ha fet amb “compta-gotes”, Albert Garcia assenyala una altra problemàtica com a principal: “El problema de fons és de planejament i de normativa, que és molt complex, tant pels arquitectes com pels tècnics. Hi ha un embolic molt gran de normatives, modificacions puntuals, etc. És impossible de conèixer”.
A més, assegura que és una situació que no passa en lloc més. “Si vols saber la normativa d’una parcel·la a La Floresta, has de consultar cinc o sis documents. Això crea moltes confusions”, afegeix. Per això, reclama que l’Ajuntament defineixi textos refosos que aglutinin totes les normatives de cada zona. Per tot plegat, denuncia que molts ciutadans s’han vist perjudicats econòmicament pel retard en les llicències i no descarta que hi hagi santcugatencs que presentin demandes per reclamar responsabilitats patrimonials a l’Ajuntament.
Sense poder construir la casa pel retard
El Martí és un dels santcugatencs que s’ha vist molt afectat pel retard en les llicències. Va presentar una sol·licitud al maig de 2020 per construir una casa unifamiliar i no va obtenir cap resposta fins al cap de dos anys, quan li van demanar correccions. El gran problema és que els preus de les matèries primeres s’han disparat.
“Vam mirar la viabilitat de construcció. I el pressupost se’ns ha incrementat un 40%. El fet d’haver esperat més de dos anys a la llicència ens ha encarit molt l’obra”, denuncia. Això els ha obligat a aturar el projecte i, de moment, no poden construir casa seva.
“Per culpa de l’Ajuntament de Sant Cugat hem decidit no construir la casa i esperar un temps millor. Estem molt indignats”, lamenta. A més, l’increment del tipus d’interès també faria disparar la hipoteca.
I aquest no és l’únic perjudici que han patit. Durant el temps que esperaven la llicència, han estat pagant el lloguer del pis on vivien: “Hem perdut molts diners”. El Martí també es mostra molt crític amb el tracte rebut: “Durant els dos anys que vam esperar, no ens van donar cap mena d’informació. Anàvem preguntant, i res. A més, vam rebre mala atenció”.
22 mesos per la llicència
“És molt frustrant, l’atenció va ser nefasta, no assumien cap responsabilitat i no donaven cap termini”. L’Albert va demanar una llicència per construir-se una casa a Mira-sol al maig de 2020 i no va poder obtenir la llicència fins al febrer de 2022.
Tot i que ara ja estan construint l’immoble, lamenta tot el que temps que han perdut, patint també l’increment dels preus de la construcció: “Els preus de la construcció són un 30% més cars que quan vam demanar la llicència”. “Demanes una hipoteca pel terreny i una altra per la construcció i fas un pla financer. No penses que estarà 22 mesos esperant la llicència”, critica.
Vivien en un pis de propietat, i la intenció era llogar-lo per poder pagar els altres préstecs. Però no ho van poder fer i van haver de gastar més diners. “Ningú es fa càrrec. No hi ha previst fer cap ajuda o compensació”, lamenta.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.