Queixa per la nova normativa urbanística més restrictiva de la plaça de Barcelona

La normativa té la voluntat de recuperar patis interiors que ja no existeixen a les cases, cosa que pot generar algun inconvenient pels veïns

L'Ajuntament de Sant Cugat va publicar el dia 28 de desembre al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona l'aprovació inicial del Pla especial de la plaça de Barcelona, donant un període d'un mes als veïns per fer al·legacions. Es tracta d'una modificació urbanística més restrictiva, que l'Ajuntament va impulsar amb l'objectiu de preservar el valor patrimonial i històric de la plaça de Barcelona. Mentre no s'aprovi definitivament, les llicències d'obra estan suspeses.

Tot i això, hi ha qui considera que la nova normativa és massa restrictiva i va més enllà de la defensa del patrimoni arquitectònic. Així ho assegura l'advocat expert en qüestions urbanístiques, el santcugatenc Bautista Sotelo, a qui se li ha acostat un veí de la plaça de Barcelona "preocupat per l'abast" del projecte.

"La modificació busca protegir molt més aquest àmbit del centre de Sant Cugat perquè sigui molt difícil intervenir a la zona amb més normes, més control de les façanes, més patrimonialització", destaca Sotelo. El més preocupant, per a l'advocat, és que la normativa busca recuperar grans patis interiors en els habitatges de la plaça de Barcelona.

Per què és un problema?

El problema és que la voluntat de recuperar els patis interiors topa amb la realitat: no hi ha patis interiors, ja que estan construïts com una part més de l'habitatge. Per recuperar-los, s'han convertit els espais en volums disconformes. "És una figura jurídica que permet l'existència de l'espai, però que té moltes limitacions per tocar-la", detalla Sotelo. "L'interès és disminuir la densitat entre els habitatges, ja que abans es feia tot molt junt. Volen espaiar i que tot vagi millor. Però això està bé en els nous edificis, però en els antics pot generar molts problemes als propietaris".

El problema, segons l'advocat, és quan es vol afrontar una rehabilitació que afecti l'espai considerat com a volum disconforme: "Si ho toques, ho perds tot i has d'enderrocar". Això vol dir que els veïns de la plaça que facin una obra a casa seva, hauran de tenir en compte que si toquen l'espai considerat com a volum disconforme, és possible que l'hagin d'acabar enderrocant.

És per aquest motiu que considera important que els veïns siguin coneixedors d'aquesta situació i lamenta la "poca participació ciutadana" en aquest projecte urbanístic. "Si compres sense saber-ho, et pots arruïnar. Estem parlant d'un 25% de la casa", assegura Sotelo.

Consulteu tota la informació del Pla Especial Urbanístic de la Plaça de Barcelona.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem