Recoder aposta per una "nova ètica" per fer front als reptes urbanístics

L'exalcalde i exconseller ha pronunciat una conferència sobre l'urbanisme com a condicionant de la vida de les persones a Valldoreix

L'augment demogràfic, el canvi climàtic, o la gestió dels recursos energètics són alguns dels elements que l'exalcalde de Sant Cugat i exconseller de la Generalitat, Lluís Recoder, ha abordat aquest divendres, 17 de febrer, en la seva conferència sobre "Com l'Urbanisme condiciona la vida de les persones" a Valldoreix. Un centenar de persones han assistit a la ponència, celebrada a la Nau de Cultura de la vila, i en la que Recoder ha defensat una "nova ètica" per fer front als canvis que s'estan produint.

Recoder ha iniciat la seva ponència reflexionant sobre l'evolució de l'espècie humana i el punt d'inflexió que va suposar la revolució industrial pel que fa a l'aparició de les ciutats. Amb tot, ha sostingut que "el concepte de ciutat és molt ampli, i hi ha diferents models", posant per exemple el cas de Puigcerdà i Barcelona, o Sant Cugat i les Planes, dins el mateix terme municipal. "Cada model té els seus avantatges i inconvenients; tenir-ho tot encara no s'ha aconseguit", ha dit.

Uns models de ciutat que, per Recoder, "condicionen la vida de les persones", explicant que "són elements, els serveis que ofereix cada tipus de ciutat, que s'endrecen amb l'urbanisme". Un element que li ha donat peu a una sintètica explicació dels plans urbanístics locals i supralocals, així com la gestió dels espais que configuren una ciutat.

Reptes

Prop d'un centenar de persones han assistit a la ponència FOTO: C. Caballé

Tot plegat, per explicar els reptes a què s'afronta la societat els pròxims anys. D'entrada, un augment de la població mundial. "Dimecres passat érem 7.495 milions d'humans, i la previsió és que l'any 2050 arribem als 9.100 milions. El sistema actual funciona amb una població estable, però necessita canviar davant aquest increment", ha remarcat.

Entre altres factors també ha apuntat als efectes del canvi climàtic. La pujada de temperatures, del nivell del mar, els canvis en el conreu, o els tipus de cultiu, són alguns dels aspectes que ha destacat en aquest sentit.

És per aquests elements que Recoder defensa que hi ha un seguit de reptes en les ciutats del futur a les que s'ha d'afrontar l'urbanisme. El primer repte, "garantir l'abastament d'aigua". En segon lloc, "en ciutats cada cop més poblades, la gestió dels residus és molt importants". Finalment, l'ús d'energies fòssils.

Nova ètica

Lluís Recoder ha parlat d'Urbanisme  FOTO: C. Caballé

Com a solució al repte, Recoder ha apuntat l'economia circular, destacant com a conceptes claus "l'ecodisseny, l'estalvi i la reutilització... una nova ètica". En aquest sentit, ha explicat que els productes han de tendir a estar pensats per ser reutilitzats fins al límit, i conscienciar-nos de la necessitat d'estalvi energètic.

Unes mesures que "ens porten a unes ciutats diferents", en les quals "les aigües s'han de poder reutilitzar, s'han de minimitzar els recursos, estalviar energia, procurar per l'autoproducció, tenint en compte l'orientació i l'aïllament dels habitatges i fomentant un transport públic eficaç". Uns elements que, ha apuntat, "ja estan avui incorporats als planejaments urbanístics".

Tot plegat perquè, segons Recoder, "ens haurem d'organitzar adaptant-nos a les necessitats de l'entorn i de les persones per garantir el benestar". "És necessària una nova ètica per poder fer-ho", ha conclòs.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem