Els nous pisos turístics que es vulguin obrir a Sant Cugat hauran de mantenir una distància mínima de 300 metres entre ells. És la proposta del govern municipal per regular l'obertura de pisos turístics a la ciutat i que el Ple municipal ha aprovat de manera inicial aquest dilluns, 15 de juny. El document ha comptat amb els vots a favor del govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP i l'abstenció de Junts per Sant Cugat i Ciutadans.
L'anterior govern municipal ja va suspendre el 2019 les llicències de nous pisos turístics davant d'un augment important de la xifra detectat a Sant Cugat, que va superar el centenar i es va convertir en la ciutat vallesana amb més pisos turístics. La voluntat era redactar una normativa que en regulés la seva obertura, que ara s'ha aprovat inicialment.
La proposta és que la distància mínima entre els nous habitatges d’ús turístic que funcionin a la ciutat sigui de 300 metres. A més, es prohibirà la seva implantació en plantes baixes (excepte en cases unifamiliars) ni tampoc es podran implantar en sòl destinat a habitatge protegit i en edificacions fora d’ordenació. Aquesta regulació també afecta els establiments d’allotjament temporals, com per exemple residències d’estudiants, albergs de joventut o pensions.
"S'havia superat els 90 habitatges, amb el que això comporta", ha justificat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, assenyalant que de manera indirecta "fa que el preu de l'habitatge a Sant Cugat augmenti". Els objectius són "fer prevaldre el dreta l'habitatge per sobre de les activitats econòmiques, preservar la convivència veïnal i la qualitat de l'espai públic". Segons Duch, es tracta d'una normativa "molt restrictiva" i que busca evitar aquestes conseqüències negatives.
Joan Puigdomènech, regidor de Junts per Sant Cugat, ha argumentat la seva abstenció perquè volen estudiar el text amb deteniment i proposar millores, ja que la normativa pot ser "font d'alguns conflcites".
90 habitatges amb llicència d'ús turístic
Segons el Consistori, actualment hi ha 90 habitatges amb llicència d’ús turístic. La majoria estan implantats al centre de la ciutat (63%), mentre que la resta se situen a la Floresta (18%), Mira-sol (10%), les Planes (7%) i Valldoreix (2%). Segons el Consell Comarcal del Vallès Occidental, aquesta xifra superava el centenar si es tenien en compte els que no comptaven amb llicència.
La suspensió de llicènces es va produir després de detectar durant el primer trimestre de 2019 un increment de més del 200% de sol·licituds de llicències en comparació a l'any anterior.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.