El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat provisionalment la modificació urbanística que converteix l'àmbit de Torre Negra en sol no urbanitzable amb l'objectiu d'evitar que Núñez i Navarro construeixi gairebé 3.000 pisos a l'entorn del Pi d'En Xandri. És la tercera modificació urbanística aprovada amb aquesta voluntat, després que la justícia hagi anul·lat les dues anteriors.
La feina de l'Ajuntament de Sant Cugat ja ha acabat i serà la Comissió d'Urbanisme de Barcelona qui hagi de fer l'aprovació definitiva. Ara caldrà veure si els documents resistiran aquesta vegada la batalla judicial que ja s'espera que presentarà Núñez i Navarro. Els dubtes i la preocupació sobre com pot acabar tot plegat estan presents els partits polítics santcugatencs.
"Esperem que sigui la modificació definitiva, però no ho podem saber a hores d'ara", ha recongut el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, que ha anticipat que esperen el contenciós de Núñez i Navarro.
"Hem intentat ser molt curosos amb la tècnica jurídica i urbanística perquè ens permeti arriba a preservació amb la màxima seguretat jurídica", ha insistit Calvet, que ha augurat una "lluita llarga i complicada" per preservar les 165 hectàrees de Torre Negra però que ha recordat que en més de vint anys han aconseguit que no s'hagi construït.
Ciutadans i PP es desmarquen
El Partit Popular i Ciutadans s'han tornat a desmarcar del front comú en l'estratègia per la defensa de Torre Negra i no han votat a favor de la modificació. "No s'acaba res perquè aquesta modificació no dona cap solució, es busca guanyar temps", ha lamentat la regidora de Ciutadans, Munia Fernández-Jordán.
Des del PP, Álvaro Benejam ha qualificat Torre Negra com "el gran problema urbanístic de Sant Cugat". Tot i entendre la voluntat de protegir l'entorn, el regidor ha advertit de les "possibles hipoteques" que haurà de pagar la ciutat per aconseguir-ho i ha demanat al govern municipal que elabori solucions davant aquest escenari.
En aquest sentit, Damià Calvet ha reiterat que "en cap cas" la legislació actual obligaria a pagar indemnitzacions als propietaris de Torre Negra per no urbanitzar. Cal recordar que alguns d'aquests propietaris van parlar, en declaracions al TOT, d'indemntizacions de més de 400 milions d'euros.
"Precipici"
"La unitat fa una mica de temps que no és la mateixa que abans i això és important", ha lamentat el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor, que ha donat suport al govern municipal tot i advertir que no serà el darrer capítol d'aquesta "pista americana".
Des de la CUP-PC, Núria Gibert ha lamentat la "no exisència d'un Pla B" que aboca la ciutat "a un precipici". En aquest sentit, ha reiterat el posicionament del partit en contra de permetre la construcció de 3.000 habitatges en aquest entorn i ha carregat contra Núñez i Navarro, tot i que ha demanat al govern negociar amb els petits propietaris que no busquen especular sinó respostes a a les seves demandes concretes.
"D'aquí a quatre dies tindrem problemes", ha assumit Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, que ha tornat a mostrar el suport dels ecosocialistes a l'estratègia per preservar Torre Negra. Finalment, el regidor del PSC, Pere Soler, creu que "és una bona proposta" i ha demanat "cap fisura i unitat" en la defensa de Torre Negra.
La defensa de Torre Negra no serà fàcil, serà llarga i complicada perquè estem parlant de diners i d'interessos", ha finalitzat el tinent d'alcalde d'Urbanisme.