Valldoreix aprova el projecte d'urbanització del Baixador

Govern i oposició intercanvien retrets i acusacions per tota la gestió amb l'avinguda del Baixador

Set anys han hagut d'esperar els veïns de l'avinguda del Baixador per veure l'aprovació inicial del projecte d'urbanització de la via. El 2015 es van soterrar les torres de la línia d'alta tensió i, des de llavors, el veïnat ha esperat una urbanització que ha acumulat retards i promeses incomplertes. Mentrestant conviuen amb un carrer de terra, que acumula pols, fang i sots. A més, les llicències d'obra estan suspeses. El projecte s'ha pogut desencallar després de mesos i anys de negociacions creuades entre l'EMD i l'Ajuntament i l'EMD i els veïns, que finalment han assolit un acord. 

Més info: Veïns del Baixador es constitueixen en associació per defensar els seus interessos

Després de tot aquest periple, la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix va aprovar inicialment el 22 de desembre la urbanització d'un dels trams de l'avinguda. Es va fer amb els vots a favor del govern de Junts per Valldoreix i l'abstenció de l'oposició. De fet, govern i oposició van intercanviar retrets i acusacions. Ara s'obre un període d'al·legacions per dur a terme l'aprovació definitiva i poder iniciar les obres, que preveuen una durada de vint mesos.

El projecte d'urbanització està pressupostat en 4,5 milions d'euros. Inicialment, el cost es va estimar en 5,2 milions. Però els veïns van exposar el seu malestar per l'envergadura del projecte i van reclamar una rebaixa, que finalment s'ha aconseguit a través de treure arbrat, mobiliari urbà i parcs infantils. I és que els veïns hauran d'assumir part del cost de les obres, tot i que encara no s'ha definitit quant hauran de pagar ni quan aportarà l'EMD i l'Ajuntament de Sant Cugat. 

Més info: Veïns del Baixador veuen "desorbitat" el cost que hauran de pagar per la urbanització

Com serà l'avinguda?

Imatge virtual de com quedaria l'avinguda de Baixador FOTO: Ajuntament

Imatge virtual de com quedaria l'avinguda de Baixador FOTO: Ajuntament

La vicepresidenta de l'EMD de Valldoreix, Susana Herrada, va destacar que el projecte passa per convertir l'avinguda del Baixador en un passeig pacificat. La proposta planteja una plataforma única de prioritat invertida, d’ús preferent per als vianants, configurada com a espai de convivència entre vianants, bicicletes i vehicles motoritzats. A més, hi haurà zones d’estada i descans amb bancs accessibles al llarg de l’itinerari. Aquest projecte preveu actuar només en un dels trams de l'avinguda, d'1,3 km., entre el carrer d’Eivissa i el passeig de la Mariscota. La resta continua en espera. 

Retrets entre govern i oposició

Aquest últim capítol de l'avinguda del Baixador no ha estat exempt de polèmica. D'entrada, l'oposició s'ha mostrat molt crítica amb la gestió de l'EMD durant els últims anys. "Hi ha hagut incompetència, no s’hauria pogut fer pitjor. Mentre se soterraven les torres, s’hauria pogut avançar en el projecte i no es va fer res. Han passat mesos i anys amb el patiment dels veïns i no se’ls va escoltar", ha denunciat Jaume Sanmartí (ERC).

"Quines promeses poden creure els veïns del Baixador? Quan es donaran els permisos de construcció? Poden creure la seva paraula després de tot el seu patiment?", ha afegit Susanna Casta (PSC). Per José Miguel Garcia (Cs), el "projecte s’hauria d’haver culminat fa anys i ha anat quedant en un segon pla".

Unes crítiques que no han agradat al president de l'EMD, Josep Puig: "No li accepto que ens digui que no ho hem fet bé. Ja n’hi ha prou". I ha assenyalat al govern de Sant Cugat d'ERC, PSC i CUP: "Des de Sant Cugat, el govern d’ERC, PSC i CUP han estat des del 2020 posant tota mena de traves. El seu objectiu ha sigut retrassar l’obra del Baixador tan com han pogut".

El conflicte amb les alineacions

L'última disputa amb els veïns ha estat per les alineacions que marcava el projecte per les finques. És a dir, a quina altura s'havien de situar els límits de les parcel·les, amb les conseqüents cessions de part de les propietats. La majoria dels veïns no compartien la proposta de l'EMD i, per aquest motiu, el govern va decidir a última hora retirar el punt referent a les alineacions del projecte. I ho va fer, tal com va reconèixer Susana Herrada, sense l'aprovació ni l'informe favorable del tècnic municipal. Això va aixecar dubtes entre la resta de partits, que van advertir de possibles conseqüències.

Sanmartí: "Si no hi ha l’informe tècnic, pot ser que després s’impugni"

"Si no hi ha l’informe tècnic, pot ser que després s’impugni. No estem en contra de treure les alineacions, però estem a favor que es faci l’informe si ho diu la llei", va explicar Jaume Sanmartí, que lamentava: "D’un dia per l’altre no es pot presentar una modificació d’un projecte d'aquesta envergadura". "No són maneres ni formes", va afegir Susanna Casta. Una idea compartida amb el vocal de Ciutadans: "No em sembla adequat anar de pressa i corrents". Ferran Margineda (CUP) va alertar que aquest moviment podia "posar en qüestió la viabilitat jurídica del projecte".

Segons Herrada, la incorporació de l'informe tècnic no és obligada en l'aprovació del projecte i va recalcar que es tractava d'una voluntat política. Així, les alineacions es tractaran de manera individual amb cada veí quan vulguin sol·licitar una llicència d'obres.

"Moltes gràcies. Ens alegra que al final tots heu demostrat que esteu al costat dels veïns"

Sigui com sigui, finalment el projecte d'urbanització va quedar aprovat inicialment. "Moltes gràcies. Ens alegra que al final tots heu demostrat que esteu al costat dels veïns", va concloure el president de l'Associació de Veïns del Baixador, Sergi López.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem