Veïns de l'avinguda del Baixador han obert la porta a denunciar judicialment l'EMD de Valldoreix si no concedeix les llicències d'obres pendents. Així ho va avisar Maria Masferrer, de l'Associació de Veïns del Baixador, durant la Junta de Veïns de Valldoreix del 17 d'octubre: "Portem molts anys de danys i perjudicis. Vivim una situació injusta". El govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP defensa que no es poden atorgar llicències perquè no hi ha previsió d'iniciar les obres, ja que no es va fer l'encomana del projecte a l'Ajuntament de Sant Cugat i es va donar per "mort". En canvi, el veïnat argumenta que amb l'aprovació definitiva del projecte (aprovat al desembre de 2023), ja n'hi ha prou per atorgar llicències.
"No donar les llicències per una apreciació subjectiva és prevaricació i crea inseguretat jurídica", va resumir l'afectada. "Els veïns, que fins ara hem estat conciliadors i hem tingut una paciència infinita, ens plantegem si aquesta ha de ser la via per la qual facin el que la llei diu i ens concedeixin les llicències", va advertir Maria Masferrer sobre portar l'EMD als jutjats. L'entitat veïnal afirma que ha presentat fins a tres informes jurídics que avalen l'entrega de llicències en la situació actual. "Sempre hem defensat que la podríem haver rebut molt abans d'aprovar el projecte d'urbanització. Ho hem demostrat i no s'ha fet per manca de voluntat política", va emfatitzar la veïna.
Un altre fet que posen damunt la taula els veïns és que l'EMD de Valldoreix va atorgar una llicència d'obra a un veí després de l'aprovació del projecte al desembre de 2023. Per això, creuen que ara s'actua amb discrecionalitat: "Hi ha un precedent. O s'admet que es van equivocar llavors o s'estan equivocant ara".
L'EMD de Valldoreix i la llei
La resposta de l'EMD de Valldoreix és clara: entenen que la llei no permet atorgar llicències sense les obres en marxa. Sobre la llicència atorgada, reconeixen que va ser una decisió política, però que llavors hi havia la previsió que les obres tirarien endavant. En canvi expliquen que ara, amb el projecte en via morta perquè ni l'EMD ni l'Ajuntament de Sant Cugat se'n poden fer càrrec, no hi ha cap calendari per l'inici de les obres. Tot i això, el govern ha demanat un informe a un gabinet jurídic especialitzat en urbanisme perquè determini si es poden donar llicències en aquest context.
"Tenim la voluntat política de donar llicències i les intentarem donar com més aviat millor, però necessitem un suport jurídic. I és el que estem buscant. Els escrits que heu aportat no són suficients", va justificar Xavier Humet, vocal d'Urbanisme. En aquest sentit, Humet va resumir que la seva lectura és que no es poden donar llicències si les obres no han començat: "Quan es va donar la primera llicència, érem conscients que no es feia de manera paral·lela amb les obres, però hi havia un procés en marxa per fer-les Ara s'ha aturat". El veïnat reclama algun document escrit o prova documental que certifiqui que el projecte aprovat no està vigent o s'ha suspès.
Maria Masferrer: "Ens trobem lluny de trobar una solució"
Fa més de vuit anys que veïns del Baixador esperen llicències. Però el projecte d'urbanització ha patit nombrosos entrebancs i dificultats. Al desembre de 2023 es va aprovar el projecte definitivament, però la impossibilitat econòmica de l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat per dur-lo a terme el va fer tornar a aturar. "Som conscients que han estat els governs anteriors els que han permès la demora i no ha estat fins a l'actual que s'ha volgut donar una empenta definitiva. Però ens trobem lluny de trobar una solució", va lamentar Maria Masferrer
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.