L'aprovació inicial del pla especial de Collserola per part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha posat en dubte la supervivència del barri santcugatenc de Sol i Aire, un veïnat ubicat al parc natural i amb 80 anys d'història i més de 130 habitants. Aquesta nova realitat va fer saltar les alarmes de l'Associació de Veïns de Sol i Aire, que ha aixecat la veu per reclamar a les administracions polítiques que trobin una solució per garantir el futur del barri.
Atenent a la preocupació veïnal, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, va convocar una reunió amb l'associació i la resta de forces polítiques de l'Ajuntament. Una trobada que l'entitat valora molt positivament per la unitat mostrada per tots els grups polítics (Junts per Sant Cugat, ERC, PSC, Ciutadans i CUP) de defensar la supervivència del barri i el compromís de treballar per aconseguir-ho.
"Ens sentim plens d'esperança"
"Ens sentim plens d’esperança davant l’embranzida que significa per les nostres reivindicacions aquesta resposta cohesionada, tot i esperant que s’obri, de manera definitiva, la via per a regularitzar la nostra situació", explica l'Associació de Veïns.
L'Associació de Veïns de Sol i Aire va proposar redactar i signar de forma conjunta per tots els partits de Sant Cugat un document que sol·liciti a la Comissió Territorial de Catalunya, l'ens que ha d'aprovar definitivament el pla especial de Collserola, la modificació del document per garantir la supervivència del barri de Sant Cugat. "La proposta va ser rebuda satisfactòriament, fet que ens omple d’esperança alhora que obre una via de treball i acció conjunta entre les veïnes i veïns del barri i de tot l’equip de govern", destaca l'entitat.
Així, l'Associació de Veïns agraeix el suport del govern santcugatenc i la resta de partits locals. En el mateix sentit, es mostren satisfets per la proposta de l’alcaldessa Mireia Ingla de demanar una reunió amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per expressar la disconformitat amb el pla espescial de Collserola i la necessitat de modifcar-lo per regularitzar la situació de Sol i Aire i garantir el seu futur.
Les peticions dels veïns
"Som 65 habitatges on vivim unes 130 persones i volem, com han volgut reiteradament totes les generacions que hi han passat, viure en pau i amb la tranquil·litat que dona saber que el teu habitatge no et serà pres", argumenta l'Associació de Veïns de Sol i Aire, que fa una crida als representants polítics: "No creiem que pugueu contemplar com a única opció l’enderrocament o l'expropiació ni que us passi pel cap dictar la nostra sentència de mort".
El text que posa en risc la supervivència del barri va ser aprovat de manera inicial per l'Àrea Metropolitana. La Comissió Territorial de Catalunya, depenent de la Conselleria de Territori, és el responsable de l'aprovació definitiva. És per això que l'Associació de Veïns es dirigeix també al conseller santcugatenc Damià Calvet, extinent d'alcaldia d'Urbanisme de l'Ajuntament.
"El conseller Damià Calvet ens ha traslladat en diverses ocasions, durant aquests darrers anys, la seva convicció de que davant un nucli tan consolidat com el nostre és funció dels polítics trobar la fórmula que garanteixi l’equilibri entre la preservació dels valors naturals i l’ús humà de l’espai. Les veïnes i veïns de Sol i Aire estem convençuts, cada cop més, que aquesta asseveració es farà realitat en breu", assenyala l'entitat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.