A Can Solà hi ha una zona d’aparcament just al darrere de la benzinera on fa temps que s’ha posat de moda el “botellón”. És a dir, reunir-se per beure al carrer. Uns diuen que és una moda, un fenomen social propi dels joves d’aquest país, que s’ho passen bé així. D’altres opinen que hi ha un component econòmic important que s’ha vist reforçat per la crisi. Els joves beuen abans d’entrar a la discoteca per no haver de consumir a dins i pagar els preus menys econòmics dels locals.
Can Solà queda plena de brutícia cada dia que hi ha festa. La neteja se la reparteixen entre La Carpa Sant Cugat i l’Ajuntament de manera que cap a les 10 del matí la zona està decent. A la brutícia se li sumen els perillosos creuaments la carretera que fan molts joves per no anar fins al pas de vianants -es va estudiar la creació d’un pas soterrat que l’Ajuntament va acceptar però que la Diputació va refusar- i els embussos que ha provocat l’obertura d’un McDonald’s amb servei de recollida des del cotxe.
L’Ajuntament s’explica
El tinent d’alcalde de Seguretat, Jordi Puigneró, considera que el “botellón” a Sant Cugat és “inevitable” i que, lamentablement, “ha augmentat la seva presència” a Can Solà i a Las Carpas -no al centre de la ciutat- encara que és un fenomen minoritari en comparació amb les ciutats del voltant. Puigneró explicava: “Fa un temps, vam muntar un dispositiu per tal que els nanos no poguessin entrar a la zona d’aparcament de darrere de la benzinera on fan el “botellón”. Ho vam fer uns mesos, però el fenomen es va distribuir per altres zones”.
Sorprenentment, el dilluns passat -dia de la castanyada- a la zona d’aparcament de Can Solà es van posar unes pilones de formigó per tal d’evitar l’accés a la zona d’aparcament. El “botellón”, però, no va desaparèixer. Es va traslladar entre el carrer de Francesc Vila i el de Francesc Buscallà, entre les naus industrials que hi ha al costat del camp municipal de futbol de Can Magí (Penya Blaugrana). Ara l’Ajuntament està estudiant la possibilitat de requisar les ampolles als joves i tornar-les l’endemà.
Els propietaris responen
Els propietaris dels negocis d’oci nocturn són els que setmana rere setmana s’enfronten amb aquesta realitat. Jordi Grau, propietari de la discoteca Moon, creu que qui fa “botellón”, majoritàriament, no és qui va després a la seva discoteca. “El “botellón” es produeix per raons econòmiques i els nostres preus ja estan ajustats a la situació de crisi”. Per Grau, un “botellón” controlat no és molest sempre que es netegi la brutícia i no es cometin delictes. “Si acaben amb aquesta zona és possible que el problema es dispersi i entri a les zones residencials”.
Jordi Cererols, copropietari de La Carpa Sant Cugat, creu que tancar la zona d’aparcament no és la solució i està indignat amb la mesura que es va prendre el dia de la castanyada. Considera que tancar la zona d’aparcament perjudica el seu negoci perquè la gent no té lloc on deixar el cotxe. “No em sembla bé que es faci el “botellón”, però prohibir-lo seria tirar pedres a la meva teulada”. Cererols considera que seria bo que els polítics parlessin amb els ajuntaments andalusos que fa anys que han de gestionar aquestes situacions. Igualment,
Nino Muñoz -propietari de La Masia i del Bocca- considera que el tinent d’alcalde de Seguretat, Jordi Puigneró, no està prenent les mesures adequades. “És un polític de despatx, no de carrer”. Muñoz creu que la pressió policial s’ha adreçat a un públic equivocat. “Em posen un control a la porta de La Masia i fan bufar els meus clients que han vingut a sopar”. Muñoz assegura que posar una tanca i una patrulla a l’aparcament per evitar l’entrada dels qui van a fer “botellón” és el més efectiu en aquest cas. “Ho va fer l’anterior regidor de Seguretat, en Xavier Martorell, i va funcionar”.
Tots els partits volen prendre mesures
L’Ajuntament s’ha vist obligat a prendre consciència de la situació i actuar d’una manera ràpida i eficaç. La zona que actualment presenta més problemes, la Carretera BP-1413 (continuació de l’avinguda de Cerdanyola) és una responsabilitat compartida entre Sant Cugat, Cerdanyola i la Diputació de Barcelona. Per afrontar aquesta situació d’una manera global el Ple municipal de Sant Cugat va acordar crear una comissió de treball específica entre les tres administracions, les seves àrees de govern pertinents, amb la col·laboració de la Policia de Catalunya.
La moció institucional aprovada durant el passat ple reconeix que durant la nit la zona de Can Solà es converteix en un territori completament desendreçat i, fins i tot, insegur. Hi ha una gran quantitat de cotxes mal aparcats i de persones caminant de manera insegura pels vorals de la carretera. Per això, des del Ple es prega als locals l’habilitació de més zones d’estacionament pels vehicles dels seus clients. Així no hi hauria tants problemes de visibilitat i d’inseguretat. D’altra banda, govern i oposició es comprometen a estudiar l’accés i la major freqüència de transport públic a la zona. El govern de Sant Cugat també pretén analitzar l’eficàcia i l’oportunitat per endegar una campanya informativa sobre el consum d’alcohol i drogues centrada en aquesta zona, així com donar a conèixer altres alternatives d’oci nocturn ,i més saludables, pel jovent.
Els empresaris reclamen respecte
L’augment d’oci nocturn en espais empresarials dins de la zona de Can Solà,també afecta l’àrea del SC Trade Center, amb més de 300 empreses i 3.000 treballadors. Es per això, que segons l’Associació d’Empresaris de Sant Cugat, cal adoptar mesures específiques en defensa dels interessos dels establiments empresarials en aquesta àrea. La patronal santcugatenca vol que es garanteixi el seu funcionament habitual, és a dir, sense haver d’afrontar les conseqüències de les accions incíviques que es produeixen durant les nits de cap de setmana. L’associació també demana que es revisi la normativa municipal per evitar la concentració de locals d’oci nocturn en zones amb activitat empresarial. A més a més, insisteix en l’adopció de mesures que impliquin major control policial i de seguretat en aquesta zona.