Sant Cugat ja té programa de la Festa Major 2023, que se celebrarà entre el 28 de juny i el 2 de juliol amb unes 170 activitats vertebrades en 13 espais diferents. "La Festa Major és el moment en el qual la ciutat es vesteix de llarg i tothom surt al carrer. Durant els 5 dies que duri, tindrem una Festa Major pròxima i amb la mirada posada a una ciutat que en un futur tindrà 100.000 habitants", ha anunciat la tinenta d'alcaldia de Cultura en funcions, Esther Madrona, en la presentació del programa aquest dilluns, 12 de juny.
Sota el lema "Ho petem a la Festa Major!", la festa compta amb la col·laboració de fins a 82 entitats, amb 78 propostes de música en directe, 65 d'escèniques i 22 d'esportives. No es faran activitats recreatives amb aigua davant la situació d'excepcionalitat per la sequera. "És una festa participativa gràcies a les propostes de les entitats que la fan possible i que comptarà amb propostes de música en directa, propostes d'arts escèniques, de cultura popular i d'esport per poder arribar a tota la ciutadania", ha afegit Madrona.
Amb tot, una Festa Major que tornarà a comptar amb música i concerts, danses, tradició, gastronomia, activitats infantils i esportives i que omplirà Sant Cugat de disbauxa i xerinola durant 5 dies. Els Catarres i Roba Estesa seran els caps de cartell d'aquesta edició.
Canvis d'espai
Aquest any la Festa Major reubica espais com el Concurs d’Arrossos, el Parc Jove i la Festa Major Alternativa (tots tres passen a la zona del parc de can Vernet); estrena un nou espai per a la dansa (Pistes Parc Central); recupera la caseta del CPA; trasllada el Jazz a la plaça can Quitèria; concentra el Gospel al Celler Modernista; reubica la Taverna a la plaça Barcelona; i situa l’Espai d’Arreu a la plaça de Magí Bartralot.
D'altra banda, es modificarà el recorregut del Seguici de Sant Pere fent-lo pujar pel carrer d'Enric Granados en lloc de donar la volta per les avingudes Rius i Taulet i Catalunya. L'objectiu d'aquest canvi és endarrerir 30 minuts la sortida del seguici per evitar la calorada de les primeres hores de la tarda.
Canvis de mobilitat
Una altra novetat d'enguany és la posada en marxa d’un servei gratuït de bus nocturn que unirà el centre de la ciutat amb els barris, permetent l’accés i la tornada a la Festa Major en transport públic.
Els horaris del servei de les línies L1 (centre - Mira-Sol), L2B (centre - Can Mates), L7B (centre - Volpelleres) i L3 (centre - la Floresta i les Planes) s’adaptaran al programa de la Festa Major, amb una última expedició 30 minuts després de la finalització dels concerts. En concret:
- Dimecres i dijous, última sortida des del centre a les 3.00h
- Divendres i dissabte, última sortida des del centre a les 4.30h
- Diumenge, última sortida des del centre a les 23.30h
La freqüència de pas serà de 30 minuts per a les línies L1, L2B, L7B i de 60 minuts per la L3. El recorregut serà l’habitual del servei, excepte les prolongacions de les línies en l’àmbit del centre comercial en la L7B.
Pel que fa als Ferrocarrils de la Generalitat, funcionaran de manera ininterrompuda durant tota la nit dels dies 29 i 30 de juny, i 1 de juliol, amb un tren cada hora i sentit de la línia S1. També funcionarà el Bus Llançadora Park and Ride (gratuït) amb el seu horari habitual.
Més inclusivitat
La Festa Major d'aquest any també busca tenir més en compte la inclusivitat. L'exemple més clar és el pregó, que anirà a càrrec de la Taula de Salut Mental. Concretament, seran Afatrac, Assadega'm i Alcohòlics Anònims els representants de la Taula que pujaran a dalt del balcó de l'Ajuntament. És per això, que Modest Prenafeta, d'Alcohòlics Anònims, ha destacat la necessitat de cuidar el benestar emocional: "Esperem que el pregó encengui una espurna perquè les persones entenguin la importància de cuidar la salut mental. Tots podem viure situacions dures, i hem de treballar en la línia de trencar tabús i explicar a tothom com ens sentim". Per la seva banda, Ricard de No, d'Assadega'm, ha demanat tenir present la salut mental els 365 dies a l'any: "No volem que la cura de la salut mental es quedi com un fet anecdòtic, sinó que la ciutadania en prengui consciència. La Taula treballa des del 2009 en xarxa per donar resposta a les necessitats de la població i el territori, que han augmentat des de la pandèmia".
D'altra banda, l'acció d'un horari sense soroll i llums intenses a la fira d'atraccions per facilitar l’accessibilitat de tots els col·lectius amb necessitats especials s'ampliarà a tots els dies de 18 a 20 hores i el programa de Festa Major incorpora també pictogrames per assenyalar aspectes concrets d’accessibilitat o característiques dels actes a nivell de soroll, massificació i volum. Pel que fa a l’espai 0-3 anys del Racó Infantil, disposarà del nou espai “El racó del silenci” per infants amb dificultats o sensibilitats especials. "Volem una Festa Major inclusiva, que trenqui l'estigma de les persones que tenen problemes de salut mental. Sant Cugat ha de gaudir i viure amb aquesta inclusivitat que tan orgullosos ens fa sentir de la nostra ciutat" ha explicat Gemma Aristoy, regidora de Salut en funcions.
Les entitats, les grans protagonistes
La Festa Major, un any més, serà possible a la col·laboració de les entitats, i és que enguany, hi col·laboren 82 entitats. Durant l'acte de presentació, han assistit algunes d'elles, com el cas de Sant Cugat Comerç, la gerent de la qual, Adela Burgos, ha celebrat poder tornar a sortir als carrers: "La Botiga al Carrer tornarà a estar per Festa Major, sent una de les activitats més emblemàtiques de l'any. En aquesta ocasió serem més de 90 establiments i és que no hi ha res més tradicional que el comerç".
Per la seva banda, Jaume Casals, membre de la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat, ha incidit amb el valor que té per les entitats la Festa Major: "La cultura popular ha format part d'aquesta festivitat des dels inicis, és un dels nostres grans dies". En una línia similar s'ha posicionat Leonor Gómez, presidenta del Centro Popular Andaluz: "Estem especialment il·lusionats de poder retornar, i és que és una de les nostres activitats principals. Aquest any, a més, ho fem en la celebració del nostre 45 aniversari".
Pel que fa a la música i als concerts, Eva Bruballa, de Fem Lindy ha convidat a la ciutadania que s'acosti a la Plaça del Swing: "Esperem que tothom gaudeixi de les nostres propostes i animo a tothom que vingui a provar, perquè el ball és salut". Finalment, Juanmi Fernández, director de Cugat Mèdia, ha destacat l'aposta del mitjà per les bandes locals: "En el marc del nostre 40è aniversari vam decidir vincular-nos a la ciutat amb activitats. És per això que fem una proposta molt local, donant suport a les bandes del municipi, i és que creiem que és l'essència de la Festa Major".
Segueix la Festa Major amb el TOT
La Festa Major de Sant Cugat se celebra del 28 de juny al 2 de juliol. El TOT Sant Cugat segueix la Festa Major de la ciutat sense perdre cap detall, i per això ha habilitat el canal TOT Festa Major, en el qual podreu trobar tota la informació, programació i últimes hores de la celebració.
D'altra banda, a les xarxes socials del TOT (Twitter, Facebook i Instagram i WhatsApp, Telegram i Tik Tok) també hi haurà tota la informació de la Festa Major. A més, també podeu consultar totes les activitats a l'agenda.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.