Anna López: "La salut mental no és una anècdota d’un pregó, sinó que es treballa cada dia"

Entrevistem a una de les membres de la Taula de Salut Mental, que seran els encarregats de fer el pregó de la Festa Major d'aquest any

El pregó de la Festa Major de Sant Cugat d’aquest 2023 anirà a càrrec de la Taula de Salut Mental, un organisme format per entitats, serveis i administració que intercanvia recursos i treballa de forma col·laborativa per tal de promocionar l’atenció integral de la salut mental. Una de les seves principals membres és la treballadora social Anna López, com a representant de DAPSI - CDIAP, que treballa amb l’atenció de nens amb trastorns de desenvolupament.

Més info: La Taula de Salut Mental, pregonera de la Festa Major de Sant Cugat 2023

Com va néixer la Taula de Salut Mental?

Va néixer el 2009 fruit d'una iniciativa de l'Ajuntament i diferents entitats en el context d'un pla de la Generalitat per configurar Taules de Salut Mental des d'una mirada col·laborativa i de treball comunitari.

Com ha evolucionat?

El seu sentit no ha canviat, segueix tenint la mateixa idea de xarxa per compartir els recursos de la ciutat. El que sí que ha fet és créixer, amb la incorporació de noves entitats, que sempre han de ser serveis públics i sense ànim de lucre. L'altre canvi és que abans ens trobàvem menys i ara som més constants, amb trobades un cop al mes i una planificació anual del que farem en cada sessió.

"Abans ens trobàvem menys i ara som més constants, amb trobades un cop al mes i una planificació anual del que farem en cada sessió"

Qui participa en aquestes trobades?

Un representant de cada una de les entitats que formen la Taula.

Quines funcions concretes fa la Taula?

La Taula té tres línies d'actuació. Una és la de coneixement i xarxa: identificar les necessitats que tenim a la ciutat i poder generar recursos entre nosaltres. La segona és l'educació i la sensibilització: pensar actuacions per conscienciar sobre la salut mental a la ciutat amb la idea de trencar estigmes i tabús. I l'última és la promoció de polítiques: crear protocols i abordar temes comunitaris.

Membres de la Taula de Salut Mental. FOTO: Bernat Millet

Membres de la Taula de Salut Mental. FOTO: Bernat Millet

Com van rebre la notícia que serien els pregoners de la Festa Major?

Amb molta il·lusió i agraïment. Ho vivim com una gran oportunitat, però també reivindiquem que la salut mental no és una anècdota d’un pregó, sinó que es treballa cada dia. Sentim que la pandèmia ha ajudat a posar-ho per fi sobre la taula, però som moltes persones que això ja ho veiem des d'abans i ara sembla que sigui una moda.

Afatrac, Assedega’m i Alcohòlics Anònims seran les entitats que representaran la Taula al pregó, com van decidir qui ho faria?

Ho hem decidit de forma assembleària, que és com prenem les decisions. La Taula la formen representants d'entitats i usuaris afectats en primera persona, però el que intentem transmetre és que encara que jo sigui representant d'una entitat, també soc una persona i haig de tenir cura de la meva salut mental. A la Taula tots som iguals, siguem qui siguem i ho faran tres persones que representen tres problemàtiques que ens semblen importants: trastorns de conducta, ansietat i alcoholisme.

"El pregó el faran tres persones que representen tres problemàtiques que ens semblen importants: trastorns de conducta, ansietat i alcoholisme"

Quin missatge volen donar a través del pregó?

Sobretot la idea que tots hem de cuidar la nostra salut mental, perquè ningú n'està exempt. Desestigmatitzar-la, aportar una perspectiva comunitària i normalitzar el patiment. També volem tenir en compte que hi ha gent que no ho passarà bé aquesta Festa Major, com persones que tenen addiccions i es trobaran uns dies complexos per no consumir o infants amb dificultats de sensibilitat en l'espectre autista que li molestin els sorolls forts.

Enguany la Fira augmenta els horaris sense soroll i llums per facilitar l'accessibilitat d'aquests col·lectius.

Reconeixem aquestes iniciatives de l'Ajuntament, igual que també se'n van fer per la cavalcada de reis. Agraïm que cada cop n'hi hagi més, però s'ha de seguir treballant.

Entrevista a Anna López. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Anna López. FOTO: Bernat Millet

En quins aspectes?

Sant Cugat és una ciutat on l'accés a l'habitatge és tan difícil que no ajuda al benestar emocional de la seva població. És la idea de la piràmide de Maslow: si tu no tens les necessitats bàsiques cobertes, no pots arribar a estar autorealitzat. Si jo tinc dificultats per pagar el lloguer, aniré al metge i em receptarà un ansiolític, però jo no necessito un ansiolític, jo necessito poder pagar el lloguer per poder estar més tranquil·la.

Hi ha molts santcugatencs amb problemes de salut mental?

Diuen que sovint no és el codi genètic el que ens pot comprometre la salut mental, sinó el codi postal. I el codi postal de Sant Cugat pot enganyar, perquè de cara en fora sembla una ciutat molt benestant, però els que estem a la Taula sabem que hi ha molta gent que ho passa malament.

"Sovint no és el codi genètic el que ens pot comprometre la salut mental, sinó el codi postal"

En què cal millorar?

Cal garantir els serveis públics per a tothom. Aquí tenim alguns serveis sobrepassats, com el centre de salut mental infantil i juvenil, que s'han de reforçar. També calen més hores de psiquiatres, més educadors socials, treballadors socials, infermers i generar dinàmiques i espais on les persones es puguin relacionar. Una de les entitats que forma la Taula és l'Ateneu, perquè tenen un espai de lleure per a persones amb dificultats de salut mental. I cal generar més aquests tipus de sinergies, perquè no és només un tema de medicació, sinó sobretot és un tema social.

Com podem identificar si una persona necessita ajuda?

Precisament aquesta pregunta la respondrem al pregó, perquè començarem amb diferents testimonis que s'hi han trobat. Parlem de coses com pensaments recurrents, suor de mans, dificultats de son, sentiments d'angoixa... Tots aquests símptomes de malestar emocional són indicadors que una persona pot necessitar ajuda.

Entrevista a Anna López. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Anna López. FOTO: Bernat Millet

Quin futur li veu a la Taula?

Veig una taula molt consolidada i ben organitzada, el recorregut ha estat bo. L'ideal seria que acabés desapareixent, però no desapareixerà perquè la vida té això, té moments de gaudi i té moments de tristesa, i els hem de saber portar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem