La Carme i el Toni fa 21 anys que regenten La Merceria de la plaça de Sant Pere i ara es jubilen. Dijous 28 d'abril serà l'últim dia que obriran i ara traspassen el negoci a l'Helena, que el portarà amb la seva filla, però no podran mantenir el local històric.
"Els preus del lloguer són molt cars i venent fils i vetes no et fas d'or", explica l'Helena. Ara, La Merceria es trasllada al carrer de Plana de l'Hospital, 5, al costat de Cal Caballu i el restaurant La Matilda, i obrirà dijous 5 de maig. L'Helena és una amiga de la família que actualment porta la botiga, i fa dues dècades ja es dedicava a portar una merceria, on es va conèixer amb el Toni.
El Toni era treballador de la llavors anomenada Merceria Perich fins que el 2001 va agafar el relleu i se'ls va traspassar el negoci a ell i la seva dona Carme. "Fa pena, però també en tenim ganes", afirma el Toni, parlant de la jubilació. "No ens ho acabem de creure encara. Perquè queda molta feina per fer: guardar-ho tot en caixes, portar-ho al nou local, fer unes setmanes de relleu. Quan li digui a l'Helena que l'endemà ja no torno, suposo que me n'adonaré".
L'Helena també és ara treballadora de la parella propietària i adquirirà el negoci. Ella ho viu també com el Toni: "Primer cal embolicar-ho tot, instal·lar-me... Potser quan ja ho estigui farem alguna cosa per inaugurar-ho". Serà la quarta generació que continuarà tirant endavant la merceria que originalment va ser de la família Perich. La botiga té una clientela habitual que fa que el negoci pugui continuar en marxa.
L'Helena, la Carme i el Toni a La Merceria. FOTO: Cristina Cabasés
Una merceria és una botiga on es poden adquirir productes relacionats amb la costura: fils, agulles, botons, cremalleres, cabdells, carrets, o didals. També s'hi venen algunes peces de roba interior com mitges, mitjons, samarretes, calces, calçotets, mocadors, o pijames.
L'edifici on s'ha situat La Merceria des del seu inici és la casa de Pere San, que fou seu de la Fonda del Comerç i del Teatre Clavé, amb una cerveseria inclosa. De 1910 a 1933 va ser la Casa de la Vila i alhora acollia un col·legi femení i l'estanc d ela família San, propietària de l'edifici.
Placa a la casa de Pere San. FOTO: Cristina Cabasés
Casa de Pere San. FOTO: Cristina Cabasés
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.