Mirant Enrere és una secció del TOT Sant Cugat de fa més de vint anys. Una mena de finestra oberta a un temps que va inspirar al santcugatenc Pere Pahisa i Bigas per escriure sobre la vida i ocupacions de la gent del poble. Va ser director del Mercat Vell, un cop jubilat va aprofitar el temps per treure’n profit omplint cada setmana un petit espai en forma de recordatori sobre el poble tal com ell l’havia viscut. Avui amb aquest article de Les Cases Derruides fagi un petit repàs d’aquelles cases que en un moment concret els va faltar l’interès social i necessari per haver-les salvat, per el que eren com a cases antigues, però més per el que representaven.
Cal Gatxet de la Riera
Moltes de les masies i cases pairals ubicades dins el poble de mica en mica han anat desapareixent, com ara Can Parvell, Can Villà, Cal Genis, Cal Jaume Sala, Cal Català, Cal Xandri, Cal Xarina etc. Mereix punt i a part Can Gatxet. Masia situada on avui hi ha la zona esportiva de la rambla del Celler. Era la més distingida de totes. No hi havia dia que no hi hagués un pintor o altre que no la plasmes en una tela. Coneguda també com la Casa del Tio Malo, recordo que només apropar-te sortia per una finestra un mal carat amb una escombra i amenaçava a tot aquell qui gosava trepitjar les seves terres.
Cal Gatxet de la riera més aviat era una masia que reunia tots els requisits per fer-ne un bonic paisatge, amb el monestir de fons i l’arbreda que tenia a la part de la riera. En Pere estava convençut que moltes d’aquelles teles van acabar exposades en algunes sales d’art i que avui guarneixen alguns salons senyorials...En Pere Pahisa tenia molta raó en el que deia. Pareu atenció si no en l’obra actual de Joan López, un altre dels pintors santcugatencs que domina amb mestria l’art de l’aquarel·la. Una mostra són les seves pintures sobre imatges de la casa de can Gatxet de la riera. En Peret Pahisa, l’últim cop que vaig parlar amb ell en va confessar que li dolia recordar el final que va tenir la casa. Doncs, encara que fos antiga junt amb el paisatge no deixava de ser l’aspecte més bucòlic del territori i al centre del poble. Podríem afegir-hi que formaven part de la història de Sant Cugat. Cal Gatxet, o casa del Tio Malo com se la coneixia també, un cop derruïda el seu record ha perdurat al llarg del temps, no només com una casa vella de pagès. Si no també com el reconeixement crític d’una societat, la santcugatenca, per no haver sigut més espavilats a l’hora de fer les coses millor.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.