VÍDEO I FOTOS: Pas endavant en la restauració de la Creu de Terme del Monestir

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha fet un estudi preliminar per començar els treballs de restauració de la Creu de Terme

Els estudis preliminars de la Creu de Terme del Monestir de Sant Cugat donen esperança a la restauració del patrimoni local, i és que tal com ha assenyalat el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el dilluns 19 de juliol, la diagnosi ha estat positiva. Així doncs, un cop analitzada la destrossa i recol·lectades les diferents peces, el pròxim pas serà unificar els diferents elements.

Primers passos en la restauració de la Creu de Terme del Monestir. FOTO: Jordi Garcia


La creu, de perfil flordelisat i d'estil tardogòtic del segle s. XVI, va ser destrossada el darrer mes de juny, després que un santcugatenc s'enfilés a sobre. Amb això, el patrimoni va quedar dividit en 7 fragments grans, 8 mitjans, 130 petits i 150 microfragments, els quals s'està estudiant com tornar a annexionar.

Més info: Destrossen la Creu de Terme del Monestir

Pere Rovira, responsable de Pintura mural, Escultura en pedra i Arqueologia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha explicat que ara l'objectiu principal és unificar els fragments: "Estem mirant la manera d'assegurar que les peces quedin subjectes, ja que l'objectiu és que la Creu de Terme pugui tornar a l'exterior".

A més, Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Memòria Històrica, ha assenyalat el procés en el qual es troba la restauració: "Ara mateix tenim totes les peces i ens trobem en uns estudis preliminars, amb l'objectiu d'entendre que ha passat i com podem fer per restaurar-la de la forma més similar possible. Ens agradaria poder tornar a instal·lar-la en l'espai públic i és per això, que estudiarem mesures de seguretat per protegir tot el patrimoni de Sant Cugat".

Encara no hi ha un termini d'execució, i és que un cop realitzat el projecte d'intervenció, l'Ajuntament haurà de fer els tràmits de licitació i després s'haurà de fer la restauració. Tot i això, Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, es mostra optimista: "Afortunadament el trencament no ha afectat els elements més rellevants, així que un cop restaurada la lectura serà bona".

Finalment, Solé ha remarcat que des del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya treballaran conjuntament amb l'Ajuntament: "Hem de garantir la seguretat intrínseca de la creu i la seguretat un cop es reinstal·li en el seu lloc. Així que assessorarem l'Ajuntament per garantir la seguretat i conservació idònia".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem