1 -O: vergonyosa irresponsabilitat

No hi ha democràcia sense llibertat. També a les dictadures hi ha urnes i referèndums

Potser l’exemple que mostra amb més evidència la profunda injustícia i irresponsabilitat històriques del que pretén perpetrar el govern de la Generalitat de Catalunya el proper 1 d’octubre, ho tenim en les paraules del president dels Estats Units John F. Kennedy al discurs amb què justificava l’enviament de la Guàrdia Nacional per fer complir la llei i que el negre James Meredith pogués estudiar a la Universitat de Mississippí d’acord amb la sentència que va dictar un jutge.

Argumentava, aleshores, JFK: “Els nord-americans són lliures, en resum, d’estar en desacord amb la llei, però no de desobeir-la. Atès que en un govern de lleis i no d’homes, cap home, per molt prominent o poderós que sigui, i cap torba per més rebel o turbulenta que sigui, té dret a desafiar un tribunal de justícia. Si aquest país arribés al punt en què qualsevol home o grup d’homes per la força o l’amenaça de la força pogués desafiar llargament els manaments de la nostra Cort i la nostra Constitució, llavors cap llei estaria lliure de dubte, cap jutge estaria segur del seu mandat, i cap ciutadà estaria a resguard dels seus veïns”.

Poc més cal afegir a aquells que fraudulentament vociferen “democràcia i llibertat”. No hi ha democràcia sense llibertat. També a les dictadures hi ha urnes i referèndums i no per això són democràtiques, ja que els manca la llibertat. La llibertat és la submissió de tots a la llei, fins i tot d’aquells qui manen, i així, també ho va entendre, precisament, el filòsof català Jaime Balmes.
 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem