Juntament amb la crisi de manca d'habitatge assequible que es pateix a les ciutats, les últimes dades ens indiquen que un altre problema afecta les persones, i que està intrínsecament unit a l'anterior i no és un altre que l'accés a l'energia. Es pot considerar l'accés a l'energia, com un dret humà fonamental de primera necessitat?
En els darrers anys, les crisis socioeconòmiques, la pandèmia, el context polític i social i les desigualtats existents han incrementat la pobresa i la situació de vulnerabilitat de moltes famílies, provocant que moltes d'elles no tinguin l'accés als subministraments bàsics. Podríem considerar que la manca d'accés a aquests serveis per part de la ciutadania a conseqüència dels preus actuals de l'aigua, de la llum, del gas, vulnera un dret fonamental?
La Declaració Universal dels Drets Humans estableix, que "tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i els de la seva família, especialment quant a alimentació, a vestit, a habitatge, a atenció mèdica i als necessaris serveis socials ... "; es pot incloure l'accés a l'energia com un dret humà universal?
Si tenim dret a la sanitat i la salut, a l'educació, a l'alimentació i altres drets reconeguts, per què no tothom té l'accés a les energies bàsiques? Entre tots ens hem de plantejar trobar solucions legals, jurídiques i administratives que finalment protegeixin aquest dret fonamental de totes les persones.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.