El primer pas de l’anomenada “desprivatització” que capitaneja el conseller de salut Antoni Comín ja s’ha complert: la Clínica del Vallès ja no forma part del sistema sanitari públic i les 3.700 operacions que feia cada any s’han repartit entre l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i el Consorci Sanitari de Terrassa.
El 31 de desembre venç el concert amb l’Hospital General de Catalunya, situat a Sant Cugat del Vallès, però en aquest cas no serà tan senzill el canvi. Per començar s’hi assumeixen 6.252 intervencions cada any, moltes més que a la Clínica del Vallès, i que s’hauran de reubicar en uns centres saturats ja avui dia.
A banda, hi ha dos serveis clau al General: la radioteràpia i l’hemodinàmica. El mateix Departament de Salut no sap encara com gestionar-ho i els treballadors de l’hospital estan amb l’ai al cor perquè damunt la taula hi ha un ERO que afecta 147 treballadors.
Sembla que encara quedi marge per prendre decisions però el final de l’any és a tocar i segurament els professionals afectats viuen amb l’angoixa de saber si el raïm se’l prendran amb feina o sense. I els pacients? On aniran? S’acabaran contractant alguns dels serveis de l’hospital igualment, malgrat que és un centre privat i va en contra dels principis del conseller?
En el seu moment, l’alcaldessa Mercè Conesa ja va advertir dels inconvenients d’expulsar l’HGC del sistema sanitari públic, tant per les afectacions dels malalts com per als treballadors, però sembla que això no ha frenat els moviments de Comín. A favor sempre de la pública, sí, però amb sentit comú.