Els recursos d'aigua dolça estan disminuint a un ritme alarmant. La creixent escassetat d'aigua és un dels principals reptes per al desenvolupament sostenible. Aquest desafiament es farà més urgent a mesura que creixi la població, el nivell de vida augmenti, les dietes canviïn i els efectes del canvi climàtic s'intensifiquin.
L'aigua "que mengem" cada dia és molta més de la que bevem. Depenent de la dieta necessitem de 2.000 a 5.000 litres d'aigua per a produir els aliments que consumim diàriament una persona. Per exemple per produir 1kg de llenties calen 1.250 litres d'aigua, compara això amb els 13.000 litres necessaris per produir 1kg de carn. Quan llencem menjar també estem llençant tots els recursos que s'han utilitzat per a la seva producció. A qui no se li ha fet mai malbé una poma? Doncs per produir una poma calen 70 litres!
Aprofitar les sobres per cuinar i comprar només allò que necessitem ajudarà a no fer malbaratament alimentari i per tant malbaratament d'aigua. D'altra banda, el 64% del consum d'aigua a la nostra ciutat és domèstic (154 l/persona/dia); tot el que puguem fer per estalviar aigua a casa cada dia tindrà una gran repercussió.
Només el vàter ja s'emporta el 20% del consum, per tant, és important no fer-lo servir de paperera. La bona notícia és que Sant Cugat és pionera en reutilització d'aigües grises, tecnologia que permet reutilitzar l'aigua de dutxes per les cisternes dels vàters. Més de 400 habitatges plurifamiliars disposen d'aquest sistema i gràcies a la responsabilitat dels seus propietaris la major part estan funcionant i tenen un bon rendiment. La reutilització és el futur. Cada gota compta i és cosa de tots fer un ús responsable d'aquest recurs imprescindible per viure.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.