A la gent no gaire introduïda en el món casteller els sorprèn que a principis d'any estiguem parlant del calendari de la temporada següent, com vam fer la setmana passada en aquest mateix espai, o dels nous objectius, o de canvis en la direcció de la colla...
Però què feu els castellers fent canvis a la meitat de curs! Probablement per la influència de les temporades dels esports professionals o bé pels cursos escolars, sovint es creu que les colles castelleres segueixen el mateix calendari.
Res més lluny de la realitat. Als castells no els agrada el fred i necessiten escalfor. Per aquest motiu, la temporada castellera comença a la primavera i s'acaba abans no comenci l'hivern, igual que un any natural.
Antigament, la temporada castellera tenia com a principi i final dues de les festes locals de Valls. Els Xiquets de Valls feien les seves primeres actuacions importants per Sant Joan (24 de juny) i tancaven la paradeta per Santa Úrsula (21 d'octubre). Dins d'aquest període de temps era quan la majoria de les localitats de la Catalunya Nova celebraven les seves festes majors, moment propici per veure exhibicions castelleres i el clima és més benigne. L'excepció eren els anys acabats en 1, que és quan la capital de l'Alt Camp celebra les decennals de la Candela (2 de febrer). Aquells anys la presentació castellera es feia, puntualment, en ple hivern.
Actualment, amb l'entrada de colles d'arreu del territori de parla catalana, el calendari d'actuacions s'ha estirat molt. Tot i que es considera temporada castellera "oficial" des de Sant Jordi (23 d'abril) fins a Tots Sants (1 de novembre), hi ha actuacions des del mes de febrer (el dia 12, Santa Eulàlia, a Barcelona) fins al mes de desembre (el dia 8, la Immaculada, a Vilanova).
A Sant Cugat, la colla local gaudeix i fa gaudir dels seus castells al llarg d'una temporada castellera que comença per Sant Medir (3 de març) i finalitza amb els actes de la Diada de la colla (segon cap de setmana de novembre).
Som-hi que això està a punt de començar! Gausacs, amunt!