De reis mags i reines magues

Ens ajuda a replantejar-nos l'origen dels nostres costums i de la nostra mateixa religió

Passades les festes de nadal és el moment de parlar de la cavalcada dels reis mags a la nostra ciutat. I en concret de la cavalcada d'aquest 2017 al districte de La Floresta.

Aquest any aquesta cavalcada ha introduït un canvi substancial. No han vingut els tradicionals tres reis mags, sinó dues reines magues i un rei mag. Els organitzadors ho han explicat dient que els reis tenien molta feina i que aquest cop tocava a les seves dones fer part de la seva feina.

Com antropòleg que sóc, no puc sinó aplaudir aquesta iniciativa. Estem en un moment de revisió de les tradicions que consideràvem immutables. Tradicions que al cap i a la fi van sorgir en un moment concret i per una raó concreta i que no sempre han estat així. Hi haurà gent que dirà que introduir l'element femení en la cavalcada de reis és contradir les Sagrades Escriptures. En aquest cas els hi recomanaria la lectura de la Bíblia. Així comprovaran que només a l'Evangeli segons Sant Mateu es parla dels reis mags. I de fet no es diu ni que fossin tres, ni tan sols que fossin reis. Tan sols es parla d'uns mags que van venir a adorar al Messies. De fet la paraula "mag" fa referència als sacerdots de l'antic culte al deu Mitre i el zoroastrisme, religió que va arribar a Roma des de Pèrsia, és a dir, des d'orient. La mateixa religió que amb el temps va marcar el 25 de desembre com a data de naixement de crist.

No va ser fins a molt avançada l'edat mitjana quan es va començar a parlar de reis en comptes de mags i es va definir el seu nombre en tres. De fet, el que siguin tres i de diferents edats és una influència, curiosament, d'origen femení, el culte a la triple deessa (donzella, mare i vella) que és la base de moltes de les trinitats que podem veure a la religió, entre elles els reis mags. 

Per tant canviar el que fins ara s'havia fet, que no necessàriament és la tradició més antiga, ens ajuda a replantejar-nos l'origen dels nostres costums i de la nostra mateixa religió. I per descomptat introduir l'element femení en forma de reines Mages, no només ajuda a evitar una visió exclusivament masculina de la religió, sinó que, ens permet recuperar antigues tradicions que l'interès polític i social amb el temps havia eliminat.

Per tant, felicito als creadors d'aquesta iniciativa, no només per donar-nos una visió nova de la tradició dels reis mags, sinó per fer-nos d'aquesta manera repensar el que fins ara creiem immutable. Al cap i a la fi les tradicions com la religió s'adapten als nous temps, i moltes vegades ho fan recuperen el que estava oblidat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem