I no és qüestió d’opinió, sinó d’estadístiques i estudis. Si la introducció de la dona al món laboral ha sigut una autèntica carrera de fons, el seu accés a càrrecs directius encara implica un gran repte, i si parlem de projectes fundats o cofundats per dones mereixedors de reconeixement, ja hem de recórrer a una lupa per trobar-los, desgraciadament.
Com a advocada molt vinculada amb l’emprenedoria, els projectes fundats o cofundats per dones són menys d’un 20% segons dades consultades d’algunes acceleradores espanyoles de referència, com Top Seeds Lab. Existeix un clar desequilibri entre homes i dones emprenedores, tot i que aquestes emprenen més negocis cada any. Consultada l’última edició de Startup Spain i analitzant el Mapa d’Emprenedoria, revisant els quasi 3.000 projectes presentats a la Startup Competition 2014 descobrim quines són les dues causes principals que impliquen obstacles per a les dones emprenedores: el sector tecnològic dominant per homes i la conciliació vida familiar i la professional.
Som conscients que la nostra societat avança tossudament i els projectes empresarials que neixen són, obligatòriament, tecnològics per la seva rellevància i necessitat d’acompanyar aquesta tossudesa social. Les dones opten per projectes relacionats amb l’oci, el comerç, el turisme, la moda o l’alimentació. No obstant això, creixen les ajudes per a les dones emprenedores com, per exemple, Campus for Moms, que acaba d’arribar a Espanya, una escola d’emprenedoria de base tecnològica impulsada per una treballadora de Google i orientada a dones que estan gaudint de la seva baixa de maternitat.
Encara queda molt camí per recórrer, però no oblidem mai que les dones tenim capacitat i talent suficient per portar a terme amb èxit projectes de qualsevol sector. Només cal recordar insistentment la tan reclamada necessitat imperiosa d’aplicar polítiques de flexibilització, un dels grans objectius d’ADE Vallès.