El color de la tardor

La característica més destacada de la tardor és el color que adquireix la naturalesa, oferint una paleta rica en torrats. Però el tret més destacat del canvi, a la tardor, són les vinyes on el verd dels pàmpols passen a torrats i els ceps estan farcits de raïm.

La verema s’està acabant, quasi la totalitat del raïm collit servirà per fer vi o cava, però una porció anirà als mercats i les fruiteries. S’ha de comprar i menjar raïms durant el curt període de raïm fresc doncs ens aporta, a part de la seva bondat gustativa, una gran quantitat d’antioxidants que ens ajuden a evitar l’aparició de malalties. Però si estem al cas dels productes de temporada, la fruita a la tardor ens ofereix la magrana i el codony que ens aporten gran quantitat de vitamina C, imprescindible per actuar contra els refredats i altres implicacions. Però encara podem trobar al mercat com a productes de temporada les pomes, taronges, mandarines, peres i plàtans.

Durant la tardor els vegetals que més abunden són les cols de Brussel·les, les cols, la coliflor, els bolets i les albergínies; les tres primeres aporten gran quantitat de vitamina C, és per això que hem de considerar-les quasi imprescindibles.

Els bolets aporten vitamines com la riboflavina que ajuda a produir glòbuls vermells i anticossos, també produeix la niacina molt necessària per a l’aprofitament energètic, també la vitamina D que permet que el calci i el fòsfor arribin més fàcilment als ossos i a les dents; però els bolets són, gastronòmicament, una explosió de gustos i de plats variats.

Quant a les albergínies estimulen el funcionament del fetge i de la vesícula biliar, ajudant, per tant, a absorbir millor els greixos; que bones i desitjoses les albergínies farcides i gratinades! Però no descuidem altres vegetals encara presents com ara les pastanagues, els porros, les endívies, els espinacs, les cebes o els enciams.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem