La característica més destacada de la tardor és el color que adquireix la naturalesa, oferint una paleta rica en torrats. Però el tret més destacat del canvi, a la tardor, són les vinyes on el verd dels pàmpols passen a torrats i els ceps estan farcits de raïm.
La verema s’està acabant, quasi la totalitat del raïm collit servirà per fer vi o cava, però una porció anirà als mercats i les fruiteries. S’ha de comprar i menjar raïms durant el curt període de raïm fresc doncs ens aporta, a part de la seva bondat gustativa, una gran quantitat d’antioxidants que ens ajuden a evitar l’aparició de malalties. Però si estem al cas dels productes de temporada, la fruita a la tardor ens ofereix la magrana i el codony que ens aporten gran quantitat de vitamina C, imprescindible per actuar contra els refredats i altres implicacions. Però encara podem trobar al mercat com a productes de temporada les pomes, taronges, mandarines, peres i plàtans.
Durant la tardor els vegetals que més abunden són les cols de Brussel·les, les cols, la coliflor, els bolets i les albergínies; les tres primeres aporten gran quantitat de vitamina C, és per això que hem de considerar-les quasi imprescindibles.
Els bolets aporten vitamines com la riboflavina que ajuda a produir glòbuls vermells i anticossos, també produeix la niacina molt necessària per a l’aprofitament energètic, també la vitamina D que permet que el calci i el fòsfor arribin més fàcilment als ossos i a les dents; però els bolets són, gastronòmicament, una explosió de gustos i de plats variats.
Quant a les albergínies estimulen el funcionament del fetge i de la vesícula biliar, ajudant, per tant, a absorbir millor els greixos; que bones i desitjoses les albergínies farcides i gratinades! Però no descuidem altres vegetals encara presents com ara les pastanagues, els porros, les endívies, els espinacs, les cebes o els enciams.