El CRBMC i Sant Cugat

En els últims anys s’ha fet un esforç important per potenciar el vincle del CRBMC amb la ciutat

L’any 1981 el conseller de Cultura de la recentment restaurada Generalitat de Catalunya, Max Cahner, va crear un seguit d’equipaments culturals d’àmbit nacional per tal que el nostre país disposés de les infraestructures necessàries que permetessin situar la cultura de Catalunya en un lloc de preeminència.

Un dels equipaments va ser el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat primer al Monestir de Sant Cugat i més endavant, l’any 2003, a l’edifici actual, al costat de l’estació de FGC de Valldoreix. La ciutat de Sant Cugat és privilegiada pel fet de tenir dos equipaments nacionals, l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i el CRBMC.

L’ANC, que disposa d’un magnífic auditori, ha anat arrelant a la ciutat gràcies a les exposicions temporals i al fet d’acollir l’activitat de dues entitats importants com Amics de la Unesco i les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, entre altres.

El cas del CRBMC és diferent, ja que el seu edifici està molt integrat en el paisatge urbà en una zona poc transitada, i les seves instal·lacions són molt orientades a l’objecte del seu treball, fet que sovint no permet visualitzar prou bé públicament la feina que es fa, tot i que ha estat molt important, centrada principalment en la conservació del Monestir i de les col·leccions de béns històrics i artístics del Museu de Sant Cugat.

En els últims anys s’ha fet un esforç important per potenciar el vincle del CRBMC amb la ciutat, col·laborant especialment en les seves entitats culturals, sobretot les de la cultura popular i tradicional, en la mesura que han necessitat el suport tècnic del centre. En aquest sentit, és rellevant la feina feta amb l’associació de Geganters de la ciutat, per tal de contribuir a la bona conservació dels gegants, el Joan i la Marieta, així com dels gegantons i capgrossos.

També col·laborem amb les escoles de Sant Cugat que disposen de gegants i gegantons i que ens han demanat el nostre suport i han estat emblemàtiques la restauració de l’estendard de la societat coral La Lira o el penó de Sant Medir. Des de fa cinc anys, el centre ofereix regularment durant tot l’any visites guiades en cap de setmana, adreçades sobretot als santcugatencs, i ha iniciat un programa educatiu amb les escoles, que en el cas de les de Sant Cugat, és gratuït.

Tot plegat, és una bona manera d’aconseguir que els santcugatencs se sentin  més seu el CRBMC.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem