Alguna vegada has pensat per què la música produeix tants efectes en nosaltres? La música no és només una expressió artística que gaudim i ens commou, el seu propòsit en la nostra vida és encara més ampli.
A l'úter de les nostres mares comença la nostra primera experiència musical. L'orella interna és el primer òrgan en desenvolupar-se i ens ajuda a entendre el món que ens envolta. Fins i tot en els últims tres mesos de l' embaràs també som capaços de percebre sorolls externs com la veu de la nostra mare, melodies i sons . És per aquest motiu que en néixer ja som musicals i rítmics de forma innata. El balanceig, les cançons de bressol i el so del cor de la mare ens ajuda a calmar-nos ja que ens recorden el nostre món intrauterí en el qual ens sentíem tan protegits.
Com treballa la musicoterapia?
La musicoteràpia aprofita aquesta connexió innata amb la música i la utilitza com a eina terapèutica per millorar diverses problemàtiques en l'àrea emocional, cognitiva, social i psicomotriu. A través d'aquesta comunicació no verbal, el terapeuta utilitza la música per arribar a llocs on a vegades les paraules no poden arribar. Una de les seves principals avantatges en comparació amb altres teràpies és que estimula els dos hemisferis del cervell a la mateixa vegada, activa la segregació d'hormones i neurotransmissors encarregades del plaer, la felicitat i la recompensa i és capaç de despertar emocions i records.
A grans trets, els efectes positius de la musicoteràpia són diversos. En el cas de l'autisme, la psicoteràpia musical és capaç de crear vincles i estimular la comunicació de forma molt natural a través d'instruments, ritmes i melodies. En malalties degeneratives (demència, Parkinson, Alzheimer) o lesions cerebrals, l'ús de la música com a eina terapèutica té el poder d'estimular les parts danyades del cervell i crear noves connexions neuronals. En nens amb problemes d'atenció, el treball a través de la música ajuda a reduir els nivells d'ansietat, mantenir l'atenció, canalitzar el moviment i proporciona una via d'expressió i descàrrega de tensions.
Les tècniques de la musicoteràpia
Per dur a terme aquesta teràpia s'utilitzen mètodes com la improvisació amb instruments musicals, exercicis rítmics, percussió corporal, imitació de patrons rítmics, creació i interpretació de cançons i melodies, exercicis de respiració i relaxació...
El poder de la música com a eina terapèutica és tan immens que beneficia a l'ésser humà des del naixement fins a la vellesa i millora la qualitat de vida i el benestar de les persones se a les seves necessitats. L'aplicació d'aquest mètode en psicoteràpia és un gran avanç per a la salut ja que els seus resultats són sorprenents .