L'enemic invisible

'Per què acceptem que els nostres fills creixin en escoles amb una baixa qualitat de l'aire i es vegin perjudicats en el seu desenvolupament i la seva salut?'

Tots volem el millor per als nostres fills i filles. Llavors, per què acceptem que creixin en escoles amb una baixa qualitat de l'aire i es vegin perjudicats en el seu desenvolupament i la seva salut? Estudis recents (entre d'altres un d'ISGlobal fet a Barcelona el 2017) estimen que els infants que van a escoles amb una baixa qualitat de l'aire mostren un alentiment en els seus cervells equivalent a la pèrdua de fins a un mes i mig de desenvolupament a l'any. La contaminació atmosfèrica pot no ser visible en el nostre dia a dia, però els seus efectes són molt reals i preocupants.

Els nivells de diòxid de nitrogen i de partícules en suspensió a Sant Cugat superen àmpliament els llindars recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, i el principal causant d'aquesta situació és l'elevat trànsit de vehicles de combustió que tenim. Des de l'Ajuntament de Sant Cugat fa anys que s'estan impulsant mesures per millorar la situació, però cal avançar molt més, sobretot en l'àmbit escolar.

Des de la comissió de sostenibilitat de l'Escola l'Olivera demanem a l'Ajuntament que es prenguin mesures per diagnosticar i millorar la situació actual a les escoles. Hi ha diverses mesures que es podrien implementar, com són la pacificació dels carrers adjacents a les escoles, l'allunyament dels aparcaments i les zones de càrrega i descàrrega, la col·locació de murs vegetals, la renovació freqüent de la sorra dels patis, el monitoratge de la qualitat de l'aire, etc.

En concret, la nostra escola està envoltada de vies amb un trànsit molt elevat (la Ronda Nord, la C-16 i dues avingudes) i necessitem de manera urgent actuacions decidides per millorar la qualitat de l'aire que respiren els nostres fills i filles. També caldrà que les famílies i veïns mostrin compromís i flexibilitat per canviar certs hàbits i acceptar els canvis que són necessaris.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem