Segons l'Observatori de la Igualtat de Gènere, la xifra de feminicidis del 2024 a Catalunya supera la del 2023. Encara no hem acabat l'any i ja comptabilitzem 19 feminicidis que es detallen en la mort de 16 dones i tres fills i filles. Pel que fa als serveis d'atenció a les dones, enguany se n'han atès 17.452 de les quals 149 eren de Sant Cugat. I també, situats a Sant Cugat, hi ha hagut 59 dones que han presentat denúncies per violència masclista i 33 que han estat ateses pels CAPs del municipi. Són dades inquietants. Sembla una paradoxa que justament ara, que hi ha més consciència social en aquest àmbit i més serveis d'assistència policial, jurídica i psicològica, els feminicidis i les violacions grupals no parin de créixer. Hi ha fins i tot qui té la barra de dir que el feminisme fomenta el masclisme.
L'excusa de culpar la víctima del foment de la violència contra ella és molt antiga. És el mateix discurs que alguns fan contra l'independentisme, culpant-lo de l'auge de l'espanyolisme. S'adona el lector de la maniobra? És una maniobra perversa que constitueix una nova agressió. El que passa, en realitat, és que quan la víctima es manté submisa i obedient, l'agressor abaixa la guàrdia; però quan pren consciència dels seus drets i es planta, l'agressor s'enfurisma perquè veu amenaçat el seu poder i mostra la seva veritable cara. La seva violència física o psicològica fa mal, sí, però en realitat és por. Por de perdre la condició d'amo, d'amo de la Montse, de la Núria o de Catalunya.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.