El món del vi és fascinant des de la forma del cep al raïm que cau i es daura al sol, passant per a la recollida del fruit i seguidament la seva trepitjada o, dut a temps moderns, a la seva premsa. Treure els sucs, ficar en bóta... Tot un procés delicat per posar saborosos caldos a sobre les nostres taules.
El sommelier Gustavo Alcaide, assegut a la terrassa d'un àtic de Sant Cugat, ens fa un recorregut des del sud d'Espanya al sud de França, cridant-nos a ficar el nas en copes escollides per a l'ocasió, convidant-nos a aguditzar els nostres sentits per paladejar i sentir les textures, olors i matisos de vins tan màgics, tan amables i originals com els que podrem llegir a continuació:
Comencem amb un Fino amb DO Montilla-Moriles, Elèctric de Toro Albalá. El seu envàs original i el seu excel·lent contingut fan d'aquest vi tota una experiència. Combina notes d'amargor i frames d'acidesa i certa sequedat que no s'excedeixen en cap cas, i així es casen a la perfecció. Ideal per acompanyar unes costelletes de xai i delectar visualment als amants de la decoració.
De la nostra terra, concretament del Sud de Catalunya, Gustavo, ens ofereix un Prohom, negre 2014, del Celler Coma d'en Bonet. Estem davant d'un vi equilibrat, amb la fusta en copa exacta i un punt i equilibri de fruits vermells que sedueixen els paladars més llaminers. Un vi ideal per maridar amb qualsevol carn o aperitiu consistent.
Del Sud de França, més exactament de Limoux, ens porta La Blanquette de Guinot. Ens explica que va ser en 1531 quan els monjos benedictins de l'Abadia de Sant-Hilaire, situada molt a prop de la vila de Limoux, van crear la Blanquette, sent de tal manera el primer vi escumós de la història. Un bon paté, augmenta el seu sabor gràcies a l'olor de mel i fruites de temporada que la Blanquette prodiga.
No sé com agafar-me que entre tant caldo sublim, em presenti un vinagre amb el meu nom: Mercè del Menescal, però m'explica que no és un vinagre àcid com es pogués esperar. Els seus quatre anys en bóta de roure embogeix l'essència del vinagre i ho fa amigable al paladar menys acostumat a l'acidesa, amb matisos asiàtics, molt semblant a la salsa de soja. La seva fórmula és secreta i està patentada. Caldrà descobrir-la!
Per al brindis final, es treu de la màniga un xampany, Voyage 360 by Sanger. Al nas, aquest xampany és una amalgama de fruits blancs i vermells, deixant des de notes a pinya o citronella fins a algun matís final a maduixes (aconseguit per les varietats negres que utilitzen en el cupatge). La seva bombolla es manté perfecta des del primer a l'últim glop. En boca és elegant i les notes a fruita anteriorment esmentades despunten agradablement al nostre paladar.
Dono les gràcies a Gustavo per portar-nos a viatjar per una infinitat de sabors i olors, pels seus dots de professor il·lustrat en els millors vins del món.
"El vi és com l'essència de la terra que li va donar la vida" (Gustavo Alcaide)