Es recomana menjar el formatge sense abusar-ne, fer-ho com a degustació, com a tast, acompanyat del vostre vi preferit, fresc, sia blanc, rosat o un cava brut nature, resulta un mos molt agraït.
• Comté: és un formatge fruit de la cooperació entre ramaders francesos (164 cooperatives unides per elaborar aquest formatge). S’elaboren centenars de milers de peces (de 40 kg i 60 cm diàmetre). Amb complexitat aromàtica, fins a 400 notes aromàtiques diferents.
• Ossan Férmier: formatge d’ovella amb una gran intensitat aromàtica. A aquest formatge se’l descriu com el de les tres T (tradició, terreny i transhumància). La seva elaboració és molt complexa i ens recorda als pastors de la zona de Bearn, tocant al País Basc francès (de 4 a 5 kg i de 25 cm de diàmetre).
• Tome d’Aquitaine: és una creació de la firma Jean d’Alos, que s’elabora a partir d’un formatge pla (de cabra) i gran (de 4 a 5 kg i 32 cm de diàmetre). S’ha rentat amb una barreja d’aigua, sal i sauternes fins a convertir-lo en un producte totalment diferent. Aquest formatge es ven a les 50 millors formatgeries de França.
• Morbier Fermier: la familia Chambon es va establir a la regió del Jura i va conrear un pasturatge de gran qualitat d’on en va sortir una llet excel·lent i un formatge únic de vaca (de 8 kg i 40 cm de diàmetre).
• Gabiétou: formatge d’ovella i de vaca, meitat i meitat; un formatge tendre, suau i delicat; és un formatge fàcil, que agrada a tothom (de 3,4 kg i 26 cm de diàmetre).
• Bigourdan: aquest formatge ecològic, elaborat pel matrimoni Lebbe, extreu la llet d’un ramat de 150 cabres treballant els 365 dies de l’any cuidant de manera extraordinària els camps de pastura; també elaboren una cervesa que donen a beure a les cabres aconseguint que així aportin un gust interessant al formatge (de 150 g i 9 cm de diàmetre). Seguirem parlant de formatges.