Formatge sense abusar, a l’estil tast

L’altre dia, parlant de la mozzarel·la vaig tenir entre mans unes fitxes sobre 10 classes de formatges reconeguts com els millors que podem tastar

Es recomana menjar el formatge sense abusar-ne, fer-ho com a degustació, com a tast, acompanyat del vostre vi preferit, fresc, sia blanc, rosat o un cava brut nature, resulta un mos molt agraït.
 

• Comté: és un formatge fruit de la cooperació entre ramaders francesos (164 cooperatives unides per elaborar aquest formatge). S’elaboren centenars de milers de peces (de 40 kg i 60 cm diàmetre). Amb complexitat aromàtica, fins a 400 notes aromàtiques diferents.
 

• Ossan Férmier: formatge d’ovella amb una gran intensitat aromàtica. A aquest formatge se’l descriu com el de les tres T (tradició, terreny i transhumància). La seva elaboració és molt complexa i ens recorda als pastors de la zona de Bearn, tocant al País Basc francès (de 4 a 5 kg i de 25 cm de diàmetre).
 

• Tome d’Aquitaine: és una creació de la firma Jean d’Alos, que s’elabora a partir d’un formatge pla (de cabra) i gran (de 4 a 5 kg i 32 cm de diàmetre). S’ha rentat amb una barreja d’aigua, sal i sauternes fins a convertir-lo en un producte totalment diferent. Aquest formatge es ven a les 50 millors formatgeries de França.
 

• Morbier Fermier: la familia Chambon es va establir a la regió del Jura i va conrear un pasturatge de gran qualitat d’on en va sortir una llet excel·lent i un formatge únic de vaca (de 8 kg i 40 cm de diàmetre).
 

• Gabiétou: formatge d’ovella i de vaca, meitat i meitat; un formatge tendre, suau i delicat; és un formatge fàcil, que agrada a tothom (de 3,4 kg i 26 cm de diàmetre).
 

• Bigourdan: aquest formatge ecològic, elaborat pel matrimoni Lebbe, extreu la llet d’un ramat de 150 cabres treballant els 365 dies de l’any cuidant de manera extraordinària els camps de pastura; també elaboren una cervesa que donen a beure a les cabres aconseguint que així aportin un gust interessant al formatge (de 150 g i 9 cm de diàmetre). Seguirem parlant de formatges.

 
Comentaris

Destaquem