'Gerrymandering' a l’espanyola

Als Estats Units es coneix com el “gerrymandering” la pràctica d’alterar la mesura dels districtes electorals per tal d’afavorir una determinada opció política

El mot té el seu origen l’any 1812, quan el polític Elbridge Gerry, en aquell moment governador de Massachusetts i posteriorment vicepresident dels Estats Units, va modificar els districtes electorals de Massachusetts per tal d’afavorir el seu partit a les eleccions al Congrés. Un dels districtes electorals modificats tenia forma de salamandra (salamander en anglès) i els periodistes de l’època van decidir batejar el districte amb el nom de Gerry-mander.

Dos-cents anys més tard sembla que l’Estat espanyol pot tenir el seu particular Elbridge Gerry, de nom, Mariano i de cognom, Rajoy. En aquest cas la treta electoral no consisteix a canviar la mesura de les circumscripcions, sinó a modificar el sistema electoral de les eleccions municipals, pocs mesos abans que aquestes se celebrin, per tal d’afavorir els resultats del Partit Popular.

Els sistemes electorals són un dels elements essencials de les democràcies, ja que són el conjunt de regles que permeten transformar el vot dels ciutadans en el resultat final de les eleccions. Per tant, qualsevol país que aspiri a tenir una democràcia que funcioni de manera correcta ha de tenir un sistema electoral que tingui consens polític i que hagi estat elaborat amb l’objectiu de trobar la millor manera de transformar les preferències individuals dels ciutadans en un resultat electoral.

És per això que considero que és un atac a la democràcia que el PP vulgui modificar el sistema electoral de les eleccions municipals, pocs mesos abans que se celebrin i sense consens polític, amb l’objectiu de maximitzar els seus resultats i salvar el màxim nombre d’alcaldies possible.

Pot ser positiu que es debati sobre si els alcaldes s’han d’elegir de manera directa o no i si és així sobre si l’elecció ha de ser a través d’una o dues voltes. Ara bé, qualsevol canvi en el sistema electoral requereix d’un ampli debat previ, tant polític com acadèmic, que busqui el consens, i la seva aplicació no ha de ser a les pròximes eleccions, sinó que s’ha de posposar al següent cicle electoral per tal d’evitar que les perspectives electorals dels partits esbiaixin el debat.

A conseqüència, cal que des del municipalisme català hi hagi una forta resposta d’oposició a la reforma electoral que sembla que proposa el PP. Deixant clar que Catalunya vol una democràcia de qualitat i que no acceptem que el PP, d’acord amb els seus interessos electorals, aprofiti la seva majoria absoluta per modificar la forma com s’elegeixen els alcaldes al nostre país.

Segueix @Oriol_Torres a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem