
Vingueren les invasions àrabs, destrossant-ho tot amb les anades i vingudes. L’inici de la comunitat de monjos s’atribueix a Carlemany, el rei francès, que amb les seves ràtzies des de l’altre costat dels Pirineus, va anar fent recular els àrabs cap al sud i va anar conquerint el que era el Castrum Octavianum. Es creu que des de l’any 777, el metge Benedictí Fulrado era el capellà major de Carlemany i el que va començar a organitzar la comunitat fins que, l’any 785, el rei francès, devot de Sant Cugat, posà l’abat Domun Dei amb dotze monjos de l’ordre de Sant Benet, i fundà la comunitat. Els va dotar de diverses possessions i propietats amb castells i esglésies, a més de confirmar les que ja posseïa el Castell d’Octavià.
Però la comunitat benedictina no acabaria d’establir-se perquè els àrabs no paraven amb les seves incursions. L’any 852 és arrasat pels sarraïns, i el va reconstruir ràpidament l’abat Donadeu. De nou l’any 985 és destruït per la invasió del cabdill àrab Almansur, on hi moriren l’abat Joan i nou dels seus monjos, i altra vegada totes les construccions van quedar completament destruïdes.
Fins l’any 973 diversos abats van dirigir la comunitat, més o menys rellevants, amb mandats de durada ben diferent i, fins i tot, temporades sense prior per dirigir la comunitat.
El mateix va passar a la ciutat de Barcelona on, l’any 852, fou també ocupada i recuperada el mateix any. En aquesta ocupació, la comunitat de Sant Cugat, com he mencionat, també en rebé les conseqüències. A més a més de quedar destruïdes les construccions, va perdre l’important arxiu que tenia. En aquella època, aquestes comunitats religioses passaven adversitats molt sovint, on la pau duradora encara trigaria un xic a arribar.