Aquest 2016 Catalunya ha estat declarada regió europea de la gastronomia. Com que sóc de bon menjar (i bon beure, però això ja és una altra història), me n’alegro moltíssim i corro a saber què significa això de ser regió europea i quines activitats hi ha previstes... Pfs.
Me la imaginava més gran, que diria aquella. Desconec si a Sant Cugat hi ha una proposta a fer en aquest àmbit com va ser, en el seu moment, la Cuina dels Monjos. En qualsevol cas, no la veig. Dedueixo que se li gira feina a la Carme Ruscalleda, nomenada ambaixadora de la regió, i que un munt de professionals aniran d’una punta de món a l’altra dient meravelles dels productes catalans que, si no fos gràcies a moviments cooperativistes ben petitons i promotors del concepte Quilòmetre zero no sé en quin estat es trobarien, i no puc evitar pensar que falta imaginació en l’elaboració d’un programa d’activitats que ens involucri a tots i totes i que parli de la nostra cuina amb creativitat.
Imagino una proposta d’activitat, posa un guiri a la teva taula i penso en quins plats prepararia per explicar-li el meu món, la meva cultura. Uns peus de porc o una botifarra amb bolets, fins i tot una escudella, per exemple, li dirien que a la meva terra s’aprofita tot, que és una zona generosa i humil a la vegada, i que en l’origen, l’agricultura i la ramaderia eren la riquesa principal.
Si el meu convidat fos musulmà, li prepararia una bona esqueixada, un pollastre rostit o un bon tall de bacallà i li explicaria que el meu país ha estat extremadament catòlic des de fa molt de temps, i que a la cuina això també n’ha deixat petja. Si convidés a una persona de l’Amèrica llatina, li donaria les gràcies per haver-nos donat la possibilitat d’inventar el pa amb tomàquet o la truita de patates i si la persona fos vegetariana, també trobaria mil receptes a oferir-li (carxofes a la brasa, calçots o una bona samfaina).
Si convidés a ma mare a dinar, li prepararia plats que ella desconeix i que formen ja part de la nostra cultura, almenys de la meva: el búrgul, el cuscús, el sushi japonès i cremes que vénen de l’altra riba com la baba ganoush o la taramosalata.
La cuina dóna per a molt i sembla que aquest 2016 és un bon moment per “vendre el peix”... I vosaltres, què li donaríeu al vostre guiri? Ens hi esforcem una mica?