Dia: un qualsevol del mes d’Agost, preferentment de les tres primeres setmanes del mes. Hora: cap a les 11:30h del vespre. Lloc: la terrasseta de l’hostal-restaurant S’Algaret, a la plaça del mateix nom a la localitat de Fornells, a Menorca.
Lloc de reunió de gent del poble, estiuejants habituals, amics. Lloc on una nit darrera l’altra és possible coincidir amb un munt de Santcugatencs que han decidit fer del Nord de Menorca un dels seus destins a les vacances de l’estiu. Tots força bronzejats. Els que porten més dies amb millor color que els que tot just acaben d’arribar. Tots contents. Tots de vacances. Tots amb ganes de xerrar, riure i passar una bona estona. I, generalment, tots al voltant d’una gerra d'una mateixa beguda: la pomada granissada.
Per qui no l'hagi tastat mai, diré que el seu nom no té relació ni amb el seu aspecte ni amb el seu gust. Segons es pot llegir a la Wikipèdia, el seu origen s’atribueix al Sr. Magí Camps, natural de Maó, que l'any 1967 va donar-li aquest nom a causa de l’efecte espumós que pren la beguda en ser barrejada. A Ciutadella, on no agrada el nom de “pomada” prefereixen dir-li Ginet o bé Gin amb llimona. En qualsevol cas, i independentment del nom que se li posi, si barregem 1/3 de Gin Xoriguer, el que es produeix a l’Illa, amb 2/3 de llimonada, tindrem com a resultat una beguda amb un punt d’alcohol i força refrescant. Si tot plegat es posa a congelar i se li dóna textura de granissat, obtenim l’excusa que reuneix tanta gent al vespre, al voltant d’una taula, les nits d’estiu, a Fornells, a la terrassa de S’Algaret. Trobar Santcugatencs pel món és fàcil. A Menorca durant l’estiu encara ho és més. Però fer-ho a Fornells amb un got de pomada a la mà, és del millor que et pot passar. Com es nota que ja s’acaben les vacances...