Llibre verd sobre l'envelliment

'El paper de les institucions de la Unió Europea és determinant pel que fa a les polítiques relacionades amb la gent gran'

Com acostuma a passar amb tants estudis i publicacions sobre la gent gran i més si venen de la Comissió Europea, aquest Llibre verd sobre l'envelliment va passar totalment desapercebut quan es va publicar el gener del 2021.

Mai abans tants europeus havien gaudit d'una vida tan llarga. Això suposa un èxit important sustentat en l'economia social de mercat de la UE. Durant les últimes cinc dècades, l'esperança de vida ha augmentat al voltant de deu anys. Però els perfils demogràfics de les regions de la UE varien àmpliament entre països i entre les zones urbanes i les rurals. Europa no és pas l'únic continent que pateix un envelliment de la població, però el procés està més avançat aquí. A tall d'exemple, l'edat mitjana actual a Europa és de 42,5 anys, més del doble que l'Àfrica. Aquesta bretxa continuarà sent àmplia en les properes dècades.

I això ara té especial importància en motiu de les eleccions europees: el paper de les institucions de la Unió Europea és determinant pel que fa a les polítiques relacionades amb la gent gran. El 2022, el 57% de les lleis aprovades al Congrés venien de la Unió Europea. El canvi del model de cures de llarga durada, la validació de la reforma del sistema de pensions, la política monetària que ens acaba afectant la butxaca, les mesures sobre la transformació digital, la regulació sanitària, les polítiques sobre ocupació i fins i tot la modificació o eliminació de les franges d'edat per renovar el carnet de conduir..., tot passa d'alguna manera per Europa i sovint es nodreix també de fons europeus. Escoltem, doncs, les propostes i votem en conseqüència.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem