Lliures de desigualtats

'Les conseqüències de l'exclusió són profundes i sovint invisibles per a una gran part de la societat'

Catalunya s'enfronta a una realitat complexa i preocupant: el 24,4% de la seva població es troba en situació de pobresa o exclusió social, una xifra que supera la mitjana de la Unió Europea (21,6%). A més, aquest problema afecta especialment els infants, ja que gairebé un terç d'ells (33%) viu en risc de pobresa. Aquestes dades, recollides en el darrer informe de la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), posen de manifest un problema de caràcter estructural que perpetua un cicle de vulnerabilitat a través de les generacions.

Però l'exclusió social va més enllà de la manca de recursos econòmics. És un fenomen multidimensional i dinàmic que afecta diversos aspectes de la vida de les persones, sovint allunyant-les dels drets bàsics dels ciutadans i limitant les seves oportunitats de desenvolupament. Aquest procés, sovint alimentat per pràctiques discriminatòries i l'absència de mecanismes d'integració eficaços, crea barreres que impedeixen a moltes persones desenvolupar-se plenament. Les conseqüències de l'exclusió són profundes i sovint invisibles per a una gran part de la societat.

Per trencar aquest cercle de pobresa i exclusió, cal apostar per projectes que promoguin la cohesió social, enforteixin les relacions comunitàries i ofereixin oportunitats reals a tothom. Iniciatives que transformin els territoris desafavorits, que lluitin contra les causes estructurals de l'exclusió, que empoderi la ciutadania i fomentin la convivència.

Davant d'aquesta realitat, iniciatives com el projecte "Lliures de Desigualtats" esdevenen fonamentals. Impulsat per Òmnium Cultural, Coop57 i ECAS, aquest projecte s'ha convertit en un fons econòmic i social que dona suport a projectes innovadors arreu de Catalunya per revertir les desigualtats i millorar la cohesió social. Des del 2016, "Lliures" treballa per enfortir les relacions comunitàries i promoure la igualtat d'oportunitats, oferint suport tècnic, econòmic i comunitari a llarg termini.

Per donar suport a aquesta causa, el pròxim 28 de novembre organitzem un sopar solidari a Sant Cugat, on comptarem amb la presència de la periodista Mònica Terribas i l'activista David Fernàndez. Aquesta vetllada serà una oportunitat per reflexionar sobre com construïm una societat més justa i solidària. Us animem a participar-hi per sumar esforços en el camí cap a un futur lliure de desigualtats. Podeu trobar més informació a les nostres xarxes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem