El lloguer mitjà a Sant Cugat ja arriba als 1.400 euros al mes. Això suposa una gran pressió per a les famílies, que es veuen abocades a destinar gran part dels seus ingressos a l'habitatge. Actualment, les llars que viuen de lloguer a Sant Cugat hi dediquen de mitjana un 45% dels seus ingressos, molt per sobre del 40% màxim que recomana la Comissió Europea.
Aquesta realitat ha convertit l'accés a l'habitatge en un dels principals factors de desigualtat a la ciutat. L'encariment del lloguer no només afecta la capacitat d'estalvi de les famílies, sinó que, a més, els dificulta mantenir una qualitat de vida en sintonia amb la qualitat de la ciutat. El problema és especialment greu pels joves, que posa en risc la seva emancipació o per a aquelles famílies que depenen d'un únic sou, que queden totalment asfixiades per la càrrega del lloguer.
Malgrat la greu situació, les solucions polítiques no arriben. És urgent implementar mesures que contribueixin a abaixar els preus i evitar que el mercat de lloguer segueixi disparant-se sense control. La regulació del preu del lloguer, la promoció d'habitatge públic assequible i la penalització dels pisos buits són algunes de les accions que podrien mitigar els efectes negatius actuals. Però la manca de prioritat per part d'alguns partits polítics ho està impedint. Junts, continua aliant-se amb la dreta i l'extrema dreta al Congrés, bloquejant propostes que podrien permetre una regulació més estricta dels lloguers, com els de temporada, que impacten en el dret a l'habitatge dels nostres veïns i veïnes.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.