Sí, sí! Us parlo de la Lluna. I és que en aquest viatge pel món que hem fet d'ençà que vaig iniciar aquesta sèrie d'articles on comparteixo bones pràctiques d'altres indrets del món que es podrien importar a Sant Cugat, vull destacar una notícia que m'ha atrapat: la superpotència de la República Popular Xina està plantejant construir edificis al satèl·lit amb tecnologia d'impressió 3D i materials propis del sòl lunar. Així que, el país asiàtic donaria continuïtat a una tecnologia que li ha donat grans resultats en l'àmbit d'eficàcia i eficiència tecnològica en matèria de construcció d'edificacions. Els científics que hi ha darrere d'aquest somni creuen fermament que podríem estar davant de la primera llar espacial per a la humanitat.
Si aterrem al nostre estimat planeta blau, són moltes les ciutats que ja han adoptat aquesta tecnologia amb resultats molt pròspers. Als Països Baixos -on si tingués un clima més mediterrani, no m'importaria gens anar a viure-hi una temporada- trobem la ciutat d'Eindhoven amb poc més de 240.000 habitants. A partir d'un projecte compartit entre la universitat i el sector privat, la ciutat va veure construir-s'hi la primera llar europea impresa amb tecnologia 3D. Entre els múltiples beneficis que es generen vull destacar la reducció de l'ús de ciment aportant una reducció considerable dels costos econòmics i mediambientals i, la increïble disminució dels temps de construcció: 120 h per a imprimir la casa i 5 dies per acabar la construcció.
És evident que Sant Cugat necessita donar un impuls a l'oferta d'habitatge per fer més accessible l'accés a un pis, però els temps de construcció, sumats als temps de l'administració i de la planificació urbanística poden ser eterns. Donat que aquests últims no els podrem canviar tan fàcilment, la ciutat faria bé de copiar els millors models de construcció amb tecnologia 3D per donar resposta a una necessitat on ja fem tard. La impressió 3D és una solució factible per a la construcció ràpida, més econòmica i més respectuosa amb l'entorn i Sant Cugat compta amb empreses i universitats que voldran implicar-s'hi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.