La mediació com a eina eficaç per a la resolució de conflictes

'La mediació es veu com una alternativa eficaç que facilita el diàleg, la cooperació i la recerca de solucions'

Tot i que la via judicial és la més coneguda i comuna, no sempre és la millor manera de resoldre els conflictes. Sovint, es converteix en un procés molt lent, comporta costos importants i provoca una gran angoixa emocional per als implicats. Davant d'aquesta situació, la mediació es veu com una alternativa eficaç que facilita el diàleg, la cooperació i la recerca de solucions.

La mediació és un mecanisme voluntari en el qual dues o més parts intenten arribar a un acord amb l'ajuda d'un tercer imparcial, el mediador. Aquest últim no imposa cap solució sinó que facilita la comunicació perquè les parts implicades trobin per elles mateixes una solució satisfactòria al conflicte. Els avantatges són clars: és molt més ràpid que un procediment judicial, sol ser menys costós i, sobretot, ajuda a mantenir les relacions i evitar l'escalada de conflictes.

La legislació actual reconeix la mediació com un procés alternatiu de resolució de conflictes en diversos d'àmbits, com ara civil, familiar, comunitari o laboral, entre d'altres... Tot plegat, cal dir que cada vegada era més habitual que els tribunals remetessin determinats litigis a la mediació, la qual cosa reduïa la càrrega dels tribunals, facilitava solucions adaptades a les necessitats específiques de les parts i fomentant una cultura de diàleg, cooperació i compliment normatiu.

L'entrada en vigor el passat dia 3 d'abril, de la Llei orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia, estableix l'obligatorietat que els litigants intentin resoldre determinats conflictes abans d'acudir a la via judicial, mitjançant mecanismes com la mediació entre altres. A més, si l'acord assolit esdevé en escriptura pública, té plens efectes judicials. Per tant, si qualsevol de les parts incompleix l'acord, pot sol·licitar l'execució de l'acord a un tribunal de jurisdicció competent.

Per tots els beneficis que comporta, és necessari que les administracions públiques, societats privades i la ciutadania contribuïm en garantir i reforçar aquesta via com a prioritària per la resolució de conflictes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris